Aarhus Universitets segl

Slutrapport september 2017: udvikling, test og validering af QTI-spørgsmål i en dansk gymnasiekontekst

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

  • Lea Lund
  • ,
  • Rolf Lyneborg Lund, Aalborg Universitet, Danmark

Denne slutrapport omhandler specifiktudviklingen af en dansk version af spørgsmålene i ’Questionnaire on TeachersInteraction’ (QTI), som er et element af projektet ”Relationskompetence ogKlasseledelse i gymnasiet” (ROK).

I indledningen præsenteres kort baggrunden for ROK-projektet for at givelæseren den ramme, som forskerne opererer indenfor, når de undersøger, udvikler og tester QTI.

ROK-projektet er et aktionsforskningsprojekt med forskere tilknyttet fra CUDiM, AU og den praktiske del gennemføres i samarbejde med to gymnasieskoler (Randers Statsskole og Handelsgymnasiet Skive),hvor der deltager otte lærere fra hver af de to skoler. Projektet startede i september 2014 og løber frem til slutkonferencen den 19. september 2017.

 

Det centrale i hovedrapporten (samt bilag #1og #2) er, at den fremlægger resultater fra en kvalitativ og kvantitativtestning af en nyudviklet dansk udgave af de 64 internationale anerkendteQTI-spørgsmål. De kvantitative data er indsamlet i to forskellige settings;første sammensætning var i forbindelse med udviklingen af værktøjet og blevafprøvet på to gymnasier i fem forskellige runder. Efter runde tre ændredesstore dele af spørgeskemaet og en reel validering påbegyndte. Pooled data frade tidligere runder akkumuleres til N=1473, mens der i det følgende kun tagesudgangspunkt i sidste runde på de to gymnasier, N=737 og den senere analyse,som er mere stringent samplet i forskellige landsdele og forskelligegymnasietyper N=323. Fordelen ved den første af de to modeller er, at vi opnåren relativ høj respondentrate, men bekymringen går på, at to lokale gymnasierikke kan fungere som repræsentative for et værktøj der skal fungere nationalt.Testen har derfor været en grov tilgang til værktøjet som så derefter ersamplet meget mere specifikt. Samplingen i denne sidste runde er derforforetaget på følgende måde:

1.    12 gymnasier er udvalgt i de femforskellige danske regioner.

2.    Hvert gymnasium deltager med toforskellige fag (Dansk og Engelsk).

3.    Hvert gymnasium udfører testen påsamme årgang.

 På denne måde sikres, at der testes ikke både på samme grundlag, men ligeledes på en nationalt plan fremfor et lokalt plan.

Denne rapport er udarbejdet af Lea Lund (ph.d. og forskningsleder på ROK-projektet fra november 2015). Det statistiske arbejde i projektet er udført af Rolf Lyneborg Lund fra Aalborguniversitet (ph.d. stipendiat, forskningsassistent). En særlig tak til Stacey Cozart (chefkonsulent) for deltagelsen i det kvalitative forarbejde i oversættelsesprocessen, samt Mette Alma Boie (ph.d. stipendiat) for konstruktive samtaler om QTI og MIBT. Rapporten fokuserer på det videnskabeligearbejde med oversættelsen af og tilpasningen til en dansk gymnasiekontekst og rummer således ikke en indføring for lærere eller ledere i, hvordan man f.eks.kan arbejde med feedback eller i det hele taget benytte QTI som et lærerudviklingsværktøj.

 

Som led i det indledende videnskabeligearbejde har forskerteamet samarbejdet med Utrecht Universitet, afdelingen for Social and Behavioural Science.Professor emeritus Theo Wubbels har i den forbindelse været gæsteforlæser vedROK-projektets midtvejskonference i Aarhus den 1. november 2015, og i marts2016 var forskerteamet på udvekslingsbesøg hos Theo Wubbels og lektor TimMainhard på Utrecht Universitet. Det danske forskerteam er i løbende dialog medTim Mainhard, særligt i forhold til udviklingen af det kvantitative element, hvortil Rolf Lyneborg Lund har udviklet et program til Stata, som kan håndtere og operationalisere processen med udviklingen af data fraSurveyXact fra et todimensionalt koordinatsystem til en læsevenlig roset, som samtaleværktøj for læreren.

Forhåbningen er, at en prioritering af detteområde kan bidrage til en videreudvikling af i første omganggymnasieundervisningen og på sigt undervisningen inden for heleuddannelsessystemet.

OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedAarhus
ForlagCenter for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet
Antal sider166
ISBN (Trykt)978-87-7684-641-1
ISBN (Elektronisk)978-87-7684-634-3
StatusUdgivet - 19 sep. 2017
BegivenhedROK-projektets slutkonference - Aulaen Aarhus universitet, Aarhus, Danmark
Varighed: 19 sep. 201719 sep. 2017
https://pages-tdm.au.dk/tdm/konference-afsluttede-forskningprojekt-om-relationskompetencer-og-klasseledelse/

Konference

KonferenceROK-projektets slutkonference
LokationAulaen Aarhus universitet
Land/OmrådeDanmark
ByAarhus
Periode19/09/201719/09/2017
Internetadresse

    Forskningsområder

  • Relationskompetence, Klasseledelse, Aktionsforskning

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Aktiviteter

Projekter

Download-statistik

Ingen data tilgængelig

ID: 117889654