Skolens sociale teknologier og styringslogikkerne bag: om formateringen af den moderne lærers handlerum

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingBidrag til bog/antologiForskning

I dette kapitel tages udgangspunkt i den del af praksis i klasseværelset der iscenesættes gennem den særlige type arbejdsformer, som vi benævner sociale teknologier. I de seneste årtier er det væltet frem med sådanne nye sociale teknologier lige fra projektarbejdsformen over elevplanen til test og så videre. De repræsenterer hver især et særligt spillerum for, hvordan lærer og elever forventes at ”spille” positionerne som lærer (underviser, vejleder, facilitator, ”terapeut”, dialogpartner m.m.) og elev (studerende, lærer for sig selv, elev m.m.) (J. B. Krejsler, 2014; Moos, 2007).
I kapitlet demonstreres, hvorledes de sociale teknologier formateres af fem dominerende styringslogikker, som må medtænkes, hvis man vil komme til en dybere forståelse af arbejdet med elever og klasser (den etiske logik, professionslogikken, offentlighedslogikken, markedslogikken og den bureaukratiske logik).
. Med begreberne sociale teknologier og styringslogikker serveres således analytiske redskaber, der gør det muligt for læseren at analysere og få dybere indblik i de praksisformer og pædagogiske ideer, som styrer lærerpraksis.
OriginalsprogDansk
TitelPædagogik og lærerfaglighed
RedaktørerSten Larsen
Antal sider18
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagHans Reitzels Forlag
Udgivelsesår8 sep. 2016
ISBN (trykt)9788741262642
ISBN (Elektronisk)9788741266961
StatusUdgivet - 8 sep. 2016

Bibliografisk note

John Benedicto Krejsler, ph.d. & cand. pæd., professor MSO ved Danmarks Institut for Pædagogik & Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet. Forsker i nye vilkår for skole, dagtilbud, lærer- og pædagoguddannelse – i transnationalt perspektiv.

Lejf Moos, cand.pæd., lektor ved DPU, Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet. Forsker især i ledelse og styring i og af uddannelsesinstitutioner.

    Forskningsområder

  • Sociale teknologier, Styringslogikker, Lærerens spillerum, Lærerprofession, Grundskole, Undervisning

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 102223963