’Selvudpegede hjælpere’ som omsorgsgivere for plejekrævende ældre indvandrere og flygtninge

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Standard

’Selvudpegede hjælpere’ som omsorgsgivere for plejekrævende ældre indvandrere og flygtninge. / Sparre, Sara Lei; Rytter, Mikkel.

I: Tidsskriftet Gerontologi, Bind 35, Nr. 2, 11.2019, s. 26-32.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

Bibtex

@article{8cf2332cc6ae4d9aa0448ab72f2a0085,
title = "{\textquoteright}Selvudpegede hj{\ae}lpere{\textquoteright} som omsorgsgivere for plejekr{\ae}vende {\ae}ldre indvandrere og flygtninge",
abstract = "Blandt de stadigt flere {\ae}ldre med ikke-vestligbaggrund frav{\ae}lger mange den almene hjemmepleje og muligheden for plejehjem. I stedet bliver de passet af familiemedlemmer i eget hjem. Flere {\ae}ldre benytter imidlertid §94 i Serviceloven og f{\aa}r ansat en {\textquoteright}selvudpeget hj{\ae}lper{\textquoteright}, typisk en {\ae}gtef{\ae}lle, datter eller svigerdatter. Der er dog flere {\aa}rsager til, at dette ikke er en uproblematisk l{\o}sning. Baseret p{\aa} etnografisk feltarbejde i indvandrer- og flygtningefamilier, der anvender {\textquoteright}selvudpeget hj{\ae}lper-ordningen{\textquoteright} samt blandt visitatorer i danske kommuner, diskuterer vi i denne artikel nogle af ordningens udfordringer, muligheder og potentialer – b{\aa}de for de {\ae}ldre plejekr{\ae}vende borgere, deres selvudpegede hj{\ae}lpere og for deres arbejdsgivere i kommunerne.",
author = "Sparre, {Sara Lei} and Mikkel Rytter",
year = "2019",
month = nov,
language = "Dansk",
volume = "35",
pages = "26--32",
journal = "Tidsskriftet Gerontologi",
publisher = "Dansk Gerontologisk Selskab",
number = "2",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - ’Selvudpegede hjælpere’ som omsorgsgivere for plejekrævende ældre indvandrere og flygtninge

AU - Sparre, Sara Lei

AU - Rytter, Mikkel

PY - 2019/11

Y1 - 2019/11

N2 - Blandt de stadigt flere ældre med ikke-vestligbaggrund fravælger mange den almene hjemmepleje og muligheden for plejehjem. I stedet bliver de passet af familiemedlemmer i eget hjem. Flere ældre benytter imidlertid §94 i Serviceloven og får ansat en ’selvudpeget hjælper’, typisk en ægtefælle, datter eller svigerdatter. Der er dog flere årsager til, at dette ikke er en uproblematisk løsning. Baseret på etnografisk feltarbejde i indvandrer- og flygtningefamilier, der anvender ’selvudpeget hjælper-ordningen’ samt blandt visitatorer i danske kommuner, diskuterer vi i denne artikel nogle af ordningens udfordringer, muligheder og potentialer – både for de ældre plejekrævende borgere, deres selvudpegede hjælpere og for deres arbejdsgivere i kommunerne.

AB - Blandt de stadigt flere ældre med ikke-vestligbaggrund fravælger mange den almene hjemmepleje og muligheden for plejehjem. I stedet bliver de passet af familiemedlemmer i eget hjem. Flere ældre benytter imidlertid §94 i Serviceloven og får ansat en ’selvudpeget hjælper’, typisk en ægtefælle, datter eller svigerdatter. Der er dog flere årsager til, at dette ikke er en uproblematisk løsning. Baseret på etnografisk feltarbejde i indvandrer- og flygtningefamilier, der anvender ’selvudpeget hjælper-ordningen’ samt blandt visitatorer i danske kommuner, diskuterer vi i denne artikel nogle af ordningens udfordringer, muligheder og potentialer – både for de ældre plejekrævende borgere, deres selvudpegede hjælpere og for deres arbejdsgivere i kommunerne.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 35

SP - 26

EP - 32

JO - Tidsskriftet Gerontologi

JF - Tidsskriftet Gerontologi

IS - 2

ER -