Rundt om smag

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Standard

Rundt om smag. / Wistoft, Karen; Qvortrup, Lars.

I: Ugeskrift for Laeger, Bind 180, Nr. 25, 10.12.2018, s. 2291-2294.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Harvard

APA

CBE

Wistoft K, Qvortrup L. 2018. Rundt om smag. Ugeskrift for Laeger. 180(25):2291-2294.

MLA

Wistoft, Karen og Lars Qvortrup. "Rundt om smag". Ugeskrift for Laeger. 2018, 180(25). 2291-2294.

Vancouver

Wistoft K, Qvortrup L. Rundt om smag. Ugeskrift for Laeger. 2018 dec 10;180(25):2291-2294.

Author

Wistoft, Karen ; Qvortrup, Lars. / Rundt om smag. I: Ugeskrift for Laeger. 2018 ; Bind 180, Nr. 25. s. 2291-2294.

Bibtex

@article{ad8cf052cb0d4c008567023e11626399,
title = "Rundt om smag",
abstract = "Artiklen ”Bag om smag” (Ugeskr L{\ae}ger 2018;180:V08170627) definerer og redeg{\o}r for smagssansen, for {\aa}rsagerne til og effekterne af smagsforstyrrelser samt behandlingsmuligheder. I det engelske summary st{\aa}r, at ”in addition to this simple function the sense of taste takes part in more complex relations such as reflexes vs learning, perception vs expectation, and pleasure vs disgust” (Ibid: 5). I vores statusartikel vil vi behandle disse mere komplekse forhold: Smag er i lige s{\aa} h{\o}j grad baseret p{\aa} l{\ae}ring som p{\aa} refleks, den er i lige s{\aa} h{\o}j grad forventnings- som perceptionsbaseret, og den har ikke kun en ”gatekeeperfunktion” (Ibid: 2) mod sygdom, men er ogs{\aa} en kilde til velsmag og mad- og m{\aa}ltidsgl{\ae}de, som igen er en v{\ae}sentlig foruds{\ae}tning for behandling og helbredelse. Artiklen gennemg{\aa}r med henvisning til Wistoft og Qvortrup 2018 ud over den sansede smag (som behandles i ”Bag om smag”) yderligere seks smagsdimensioner, som alle har afg{\o}rende betydning for opn{\aa}else af velsmag og gl{\ae}de, fx i et behandlingsforl{\o}b:- Den sk{\o}nne smag (som omhandler nydelse)- Den sunde smag (som omhandler trivsel og ern{\ae}ring)- Den moralske smag (som omhandler sociale normer og f{\o}devareetik)- Den religi{\o}se smag (som blandt andet omhandler religi{\o}se mad- og m{\aa}ltidsritualer)- Den k{\ae}rlige smag (som omhandler k{\ae}rlighed og omsorg udtrykt i mad og m{\aa}ltider)- Den smarte smag (som omhandler mode og stil i mad og m{\aa}ltider)I forhold til ”Bag om smag” rummer artiklen to overordnede pointer:1. Vi smager ikke kun med smagsl{\o}gene eller med hele sanseapparatet, men med hele vores kulturelle repertoire. 2. Smagssansens funktion er ikke kun at beskytte os mod sygdom og farer (toksiner), men ogs{\aa} at fremme velsmag og nydelse.Herigennem kan artiklen bringe vigtig viden og l{\ae}ring i forhold til mad og m{\aa}ltiders betydning for behandling og helbredelse.LITTERATURFjaeldstad A, Fernandes H, Nyengaard JR, Ovesen T. Bag om smag. Ugeskr L{\ae}ger 2018;180;V=8170627:2-5.NWistoft, K, Qvortrup, L. Smagens didaktik. Copenhagen: Akademisk Forlag 2018.",
keywords = "Smag, Systematik, Nydelse, Livskvalitet, Forebyggelse, Mad og m{\aa}ltider, Sundhedsfremme, Sundhedsp{\ae}dagogik",
author = "Karen Wistoft and Lars Qvortrup",
note = "P{\aa} foresp{\o}rgsel om statusartikel til Ugeskrift for L{\ae}ger m accept",
year = "2018",
month = dec,
day = "10",
language = "Dansk",
volume = "180",
pages = "2291--2294",
journal = "Ugeskrift for L{\ae}ger ",
issn = "0041-5782",
publisher = "Den Almindelige Danske L{\ae}geforening",
number = "25",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Rundt om smag

AU - Wistoft, Karen

AU - Qvortrup, Lars

N1 - På forespørgsel om statusartikel til Ugeskrift for Læger m accept

PY - 2018/12/10

Y1 - 2018/12/10

N2 - Artiklen ”Bag om smag” (Ugeskr Læger 2018;180:V08170627) definerer og redegør for smagssansen, for årsagerne til og effekterne af smagsforstyrrelser samt behandlingsmuligheder. I det engelske summary står, at ”in addition to this simple function the sense of taste takes part in more complex relations such as reflexes vs learning, perception vs expectation, and pleasure vs disgust” (Ibid: 5). I vores statusartikel vil vi behandle disse mere komplekse forhold: Smag er i lige så høj grad baseret på læring som på refleks, den er i lige så høj grad forventnings- som perceptionsbaseret, og den har ikke kun en ”gatekeeperfunktion” (Ibid: 2) mod sygdom, men er også en kilde til velsmag og mad- og måltidsglæde, som igen er en væsentlig forudsætning for behandling og helbredelse. Artiklen gennemgår med henvisning til Wistoft og Qvortrup 2018 ud over den sansede smag (som behandles i ”Bag om smag”) yderligere seks smagsdimensioner, som alle har afgørende betydning for opnåelse af velsmag og glæde, fx i et behandlingsforløb:- Den skønne smag (som omhandler nydelse)- Den sunde smag (som omhandler trivsel og ernæring)- Den moralske smag (som omhandler sociale normer og fødevareetik)- Den religiøse smag (som blandt andet omhandler religiøse mad- og måltidsritualer)- Den kærlige smag (som omhandler kærlighed og omsorg udtrykt i mad og måltider)- Den smarte smag (som omhandler mode og stil i mad og måltider)I forhold til ”Bag om smag” rummer artiklen to overordnede pointer:1. Vi smager ikke kun med smagsløgene eller med hele sanseapparatet, men med hele vores kulturelle repertoire. 2. Smagssansens funktion er ikke kun at beskytte os mod sygdom og farer (toksiner), men også at fremme velsmag og nydelse.Herigennem kan artiklen bringe vigtig viden og læring i forhold til mad og måltiders betydning for behandling og helbredelse.LITTERATURFjaeldstad A, Fernandes H, Nyengaard JR, Ovesen T. Bag om smag. Ugeskr Læger 2018;180;V=8170627:2-5.NWistoft, K, Qvortrup, L. Smagens didaktik. Copenhagen: Akademisk Forlag 2018.

AB - Artiklen ”Bag om smag” (Ugeskr Læger 2018;180:V08170627) definerer og redegør for smagssansen, for årsagerne til og effekterne af smagsforstyrrelser samt behandlingsmuligheder. I det engelske summary står, at ”in addition to this simple function the sense of taste takes part in more complex relations such as reflexes vs learning, perception vs expectation, and pleasure vs disgust” (Ibid: 5). I vores statusartikel vil vi behandle disse mere komplekse forhold: Smag er i lige så høj grad baseret på læring som på refleks, den er i lige så høj grad forventnings- som perceptionsbaseret, og den har ikke kun en ”gatekeeperfunktion” (Ibid: 2) mod sygdom, men er også en kilde til velsmag og mad- og måltidsglæde, som igen er en væsentlig forudsætning for behandling og helbredelse. Artiklen gennemgår med henvisning til Wistoft og Qvortrup 2018 ud over den sansede smag (som behandles i ”Bag om smag”) yderligere seks smagsdimensioner, som alle har afgørende betydning for opnåelse af velsmag og glæde, fx i et behandlingsforløb:- Den skønne smag (som omhandler nydelse)- Den sunde smag (som omhandler trivsel og ernæring)- Den moralske smag (som omhandler sociale normer og fødevareetik)- Den religiøse smag (som blandt andet omhandler religiøse mad- og måltidsritualer)- Den kærlige smag (som omhandler kærlighed og omsorg udtrykt i mad og måltider)- Den smarte smag (som omhandler mode og stil i mad og måltider)I forhold til ”Bag om smag” rummer artiklen to overordnede pointer:1. Vi smager ikke kun med smagsløgene eller med hele sanseapparatet, men med hele vores kulturelle repertoire. 2. Smagssansens funktion er ikke kun at beskytte os mod sygdom og farer (toksiner), men også at fremme velsmag og nydelse.Herigennem kan artiklen bringe vigtig viden og læring i forhold til mad og måltiders betydning for behandling og helbredelse.LITTERATURFjaeldstad A, Fernandes H, Nyengaard JR, Ovesen T. Bag om smag. Ugeskr Læger 2018;180;V=8170627:2-5.NWistoft, K, Qvortrup, L. Smagens didaktik. Copenhagen: Akademisk Forlag 2018.

KW - Smag

KW - Systematik

KW - Nydelse

KW - Livskvalitet

KW - Forebyggelse

KW - Mad og måltider

KW - Sundhedsfremme

KW - Sundhedspædagogik

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 180

SP - 2291

EP - 2294

JO - Ugeskrift for Læger

JF - Ugeskrift for Læger

SN - 0041-5782

IS - 25

ER -