Aarhus Universitets segl

Richard A. Werners forskning i pengeskabelse

Publikation: Bidrag der ikke har en tekstformBilleder, Video- og Lydoptagelser (digital)Forskning

Dokumenter

Hvilken rolle spiller penge i samfundsøkonomien og hvilken rolle burde penge spille i den økonomiske videnskab? Det forsker Richard Werner i. Han er professor i økonomi ved Southampton University i England, og her præsenteres fire dele af hans forskning i penge:

(1) Hvad foregår der egentlig i en bank, når den låner penge ud?

(2) Centralbankens styring af de private bankers pengeudlån er nøglen til Japans økonomiske succes 1945-1985. Den var inspireret af den tyske Reichsbank i mellemkrigstiden, hvis leder, "kreditdiktatoren" Hjalmar Schacht, styrede den tyske kreditpolitik med fast hånd, i retning af produktion og industrialisering, væk fra "luksus".

(3) Ønsker man en stabil økonomi uden finansbobler, kan man styre kreditten i retning af den produktive del af økonomien, dvs. realøkonomien, og begrænse den til den spekulative del, dvs. den finansielle sektor, herunder kredit til køb af aktiver som fast ejendom og aktier.

(4) Økonomien som videnskab bør rumme en forståelse af penge. Den klassiske pengekvantitetsligning bør opdateres, så den fokuserer på NYE penge, dvs. kredit. Werners kreditkvantitetsteori skelner mellem spekulativ og produktiv kredit og kan bruges til at forstå og forudsige finansbobler, ulig mainstreamøkonomien.
OriginalsprogDansk
Udgivelsesår4 jan. 2016
Medier for resultatVideo
Størrelse49:47 min.
StatusUdgivet - 4 jan. 2016

    Forskningsområder

  • Bank lending, Banks, Money creation, Economics, Richard A. Werner, Samfund/samtid

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Download-statistik

Ingen data tilgængelig

ID: 107256510