Rammer for mad og måltider i skolen: en systematisk forskningskortlægning

Mikkel Stovgaard, Mathias Merrild Thorborg, Helle Huus Bjerge, Barbara Vad Andersen, Karen Wistoft

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningpeer review

Abstract

Mad og måltider i skolen handler ikke kun om, at maden er sund, men også om, at de fysiske-, organisatoriske-, sociale-, og pædagogiske rammer om måltiderne understøtter, at elever kan spise sundt med andre og nyde deres mad, hvad enten det er madpakker eller skolemad. Trods øget opmærksomhed på skolemad har betydningen af forskellige rammer for mad og måltider i skolen hidtil været uklar. Med denne rapport kortlægges dansk og international forskning på området systematisk.
Rapporten konkluderer, at rammerne har stor betydning for elevernes a) fysiske, sociale og mentale sundhed herunder lyst til at spise sundt, b) læringsforudsætninger og c) sociale og faglige trivsel. Samtidig peger forskningskortlægningen på, at interventioner, hvis de skal være effektfulde, bør være multikomponente, indeholde sund, velsmagende og indbydende mad indtaget i mindre spisegrupper samt involvere eleverne i udformningen og styringen af skolemåltidets rammer.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagAarhus Universitet - DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
Antal sider95
ISBN (Trykt)9788793398863
Rekvirerende organisationFødevarestyrelsen
StatusUdgivet - 20 jul. 2017
NavnDCA rapport
Nummer101
ISSN2245-1684

Emneord

  • Skolemad
  • Skolemåltider
  • Sundhedsfremme
  • Grundskole
  • Sundhedspædagogik
  • Bevægelse, sundhed og trivsel

    Wistoft, K. (PI), Bahrenscheer, A. (Samarbejdspartner), Sederberg, M. (Samarbejdspartner) & Højholdt, A. (Samarbejdspartner)

    01/08/202031/12/2022

    Projekter: ProjektForskning

  • MADmovers II

    Wistoft, K. (Projektleder) & Højgaard Christensen, J. (Deltager)

    01/11/201830/06/2019

    Projekter: ProjektRådgivende projekt

Citationsformater