Quantitative milk genomics: estimation of variance components and prediction of fatty acids in bovine milk

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

  • Kristian Krag, Danmark
The composition of bovine milk fat, used for human consumption, is far from the recommendations for human fat nutrition. The aim of this PhD was to describe the variance components and prediction probabilities of individual fatty acids (FA) in bovine milk, and to evaluate the possibilities of altering the FA compistion. Variance components were estimated by only using information from SNP markers. The prediction of FA was based on mid-infrared spectra's, and different strategies for variable selection and modeling approaches were tested. Results showed that variance components could be estimated from SNP markers, with a performance similar to traditional pedigree approaches. The heritability and correlation estimates indicate, that the composition of saturated FA and unsaturated FA can be altered independently, though selection and regulations in feeding rgimes. For the prediction FA, vaiable selctions and modeling approaches were found only to have a minor impact on the prediction
OriginalsprogEngelsk
ForlagAarhus University, Faculty of Science and Technology
Antal sider139
ISBN (Trykt)978-87-92936-24-0
Rekvirerende organGraduate School of Science and Technology
StatusUdgivet - 2 nov. 2012

Note vedr. afhandling

Når det kommer til kost og sundhed, har fedtindhold ofte et negativt ry. Der findes dog enkelte fedtsyrer og kombinationer af fedtsyrer, som kan have en positiv effekt på vores sundhed. Denne kombination er dog ikke den vi finder i komælk. Gennem sit ph.d.-studium har Kristian Krag undersøgt mulighederne for på sigt at ændre på sammensætningen af fedtsyrer i komælk. Dette blev gjort ved at undersøge den genetiske indflydelse på de enkelte fedtsyrer.

Resultaterne fra studiet viste, at der er muligheder for, gennem både avl og ændringer i eksempelvis foder, at ændre på sammensætningen af fedtsyrer. Til evalueringen af den genetiske indflydelse, blev en ny metode anvendt. Denne metode, som kan anvendes på både mennesker, husdyr og vilde dyrearter, vil i fremtiden gøre det nemmere, at få ny viden omkring arveligheden af forskellige karakterer, som eksempelvis sygdomme eller forskellige mælkekomponenter.

I en anden del af studiet undersøgte Kristian Krag mulighederne for, at optimere på et eksisterende alternativ til målinger af forskellige komponenter i mælk. Metoden, som er baseret på infrarøde målinger, vil i fremtiden gøre det både nemmere og meget billigere, at indhente information omkring

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 48436667