Institut for Statskundskab

Populisme i Europa: En trussel mod det liberale demokratis institutioner?

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Standard

Populisme i Europa : En trussel mod det liberale demokratis institutioner? / Kolstad, Karoline Larsen; van Luttervelt, Mads Pieter.

I: Økonomi og Politik, Bind 92, Nr. 2, 6, 2019, s. 79-102.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

Bibtex

@article{7ec99fc3f45a4093b7eb13e05ea79fb0,
title = "Populisme i Europa: En trussel mod det liberale demokratis institutioner?",
abstract = "Sv{\ae}kkes domstolenes, parlamentets og andre tilsynsmyndigheders mulighed for at holde regeringen ansvarlig, n{\aa}r populistiske partier i Europa opn{\aa}r politisk repr{\ae}sentation? For at unders{\o}ge dette tager vi afs{\ae}t i en forst{\aa}else af populisme, der betoner, at politik direkte b{\o}r afspejle folkets vilje. P{\aa} den baggrund kan vi opstille en forventning om, at populistiske partier afvikler institutioner, der begr{\ae}nser regeringens muligheder for at handle i overensstemmelse med folkets vilje. Det er en forventning, der kan bekr{\ae}ftes. For perioden 2000-2017 identificerer vi 85 populistiske partier i 31 europ{\ae}iske lande og konstruerer et datas{\ae}t, der kobler information om partiernes repr{\ae}sentation med informationer om landenes horisontal accountability. Vores analyse viser, at lande med populistiske regeringspartier faktisk oplever sv{\ae}kkede niveauer af horisontal accountability. Effekten forst{\ae}rkes i {\o}vrigt n{\aa}r regeringslederen selv kommer fra {\'e}t af de populistiske partier.",
author = "Kolstad, {Karoline Larsen} and {van Luttervelt}, {Mads Pieter}",
year = "2019",
language = "Dansk",
volume = "92",
pages = "79--102",
journal = "Oekonomi og Politik",
issn = "0030-1906",
publisher = "Jurist og {\O}konomforbundets forlag",
number = "2",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Populisme i Europa

T2 - En trussel mod det liberale demokratis institutioner?

AU - Kolstad, Karoline Larsen

AU - van Luttervelt, Mads Pieter

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Svækkes domstolenes, parlamentets og andre tilsynsmyndigheders mulighed for at holde regeringen ansvarlig, når populistiske partier i Europa opnår politisk repræsentation? For at undersøge dette tager vi afsæt i en forståelse af populisme, der betoner, at politik direkte bør afspejle folkets vilje. På den baggrund kan vi opstille en forventning om, at populistiske partier afvikler institutioner, der begrænser regeringens muligheder for at handle i overensstemmelse med folkets vilje. Det er en forventning, der kan bekræftes. For perioden 2000-2017 identificerer vi 85 populistiske partier i 31 europæiske lande og konstruerer et datasæt, der kobler information om partiernes repræsentation med informationer om landenes horisontal accountability. Vores analyse viser, at lande med populistiske regeringspartier faktisk oplever svækkede niveauer af horisontal accountability. Effekten forstærkes i øvrigt når regeringslederen selv kommer fra ét af de populistiske partier.

AB - Svækkes domstolenes, parlamentets og andre tilsynsmyndigheders mulighed for at holde regeringen ansvarlig, når populistiske partier i Europa opnår politisk repræsentation? For at undersøge dette tager vi afsæt i en forståelse af populisme, der betoner, at politik direkte bør afspejle folkets vilje. På den baggrund kan vi opstille en forventning om, at populistiske partier afvikler institutioner, der begrænser regeringens muligheder for at handle i overensstemmelse med folkets vilje. Det er en forventning, der kan bekræftes. For perioden 2000-2017 identificerer vi 85 populistiske partier i 31 europæiske lande og konstruerer et datasæt, der kobler information om partiernes repræsentation med informationer om landenes horisontal accountability. Vores analyse viser, at lande med populistiske regeringspartier faktisk oplever svækkede niveauer af horisontal accountability. Effekten forstærkes i øvrigt når regeringslederen selv kommer fra ét af de populistiske partier.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 92

SP - 79

EP - 102

JO - Oekonomi og Politik

JF - Oekonomi og Politik

SN - 0030-1906

IS - 2

M1 - 6

ER -