Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Perifrastiske imperfektiver i samtaledata: et interaktionelt blik på et aspektfænomen i dansk

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisKonferenceartikelForskningpeer review

Perifrastiske imperfektiver i samtaledata – et interaktionelt blik på et aspektfænomen i dansk

I denne præsentation giver jeg en analyse af hvordan, en række perifrastiske konstruktioner, der traditionelt beskrives som markører af imperfektivt aspekt, bruges baseret på samtaledata. Konstruktionerne består formelt set af et bevægelses- eller positionsverbum, der er koordineret med et andet verbum, fx:

1) Du sidder og fortæller om Kenneth hele tiden.

2) Han gik og var så pokkers alene derude.

3) Han kunne bare stå og glo på mig en hel aften.

Det første verbum (V1) er semantisk afbleget og bidrager ikke med hele sin leksikalske betydning til prædikationen. Det bidrager derimod med en, bl.a. aspektuel, specifikation af den situation, der prædikeres med det andet verbum (V2). Tidligere forskning har primært beskæftiget sig med konstruktionernes syntaks og kun nævnt deres aspektuelle semantik og mulige interaktionelle funktioner i meget overordnede vendinger.

De mest frekvente V1-verber i mit data er står, går og sidder. Selvom konstruktionerne med forskelligt V1 er relaterede og alle indikerer imperfektiv, præciserer de på forskellig vis anskuelsen af den prædikerede situations interne struktur. Forskellene relaterer sig både til varighed og intensitet. Især konstruktioner med står indikerer meget høj intensitet, hvilket konsekvent bruges af talerne i mit data til at kommunikere, at der er noget ubelejligt eller ubehageligt ved situationen. Der findes i mit data også enkelte konstruktioner med andre V1-verber. Disse kan anskues som varianter over de tre.

Et træk ved konstruktionerne, der er overset i den tidligere litteratur, er deres evne til at grounde en situation i et bestemt temporalt eller fysisk rum. Dette træk ved konstruktionerne afvendes ofte af talere som et redskab til at udtrykke epistemiske forhold – altså hvem, der har ret til at påstå viden om noget – ved at en taler situerer den omtalte situation i et rum, som taleren har adgang til. Jeg argumenterer for, at disse præciseringer af konstruktionens aspektuelle semantik og interaktionelle semantik er centrale for beskrivelsen af dem som grammatisk fænomen.
OriginalsprogDansk
TidsskriftMUDS 17
StatusUnder udarbejdelse - 2018
Begivenhed17. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog - Aarhus Universitet, Aarhus, Danmark
Varighed: 11 okt. 201812 okt. 2018
Konferencens nummer: 17
http://projekter.au.dk/muds/program-muds-17/

Konference

Konference17. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog
Nummer17
LokationAarhus Universitet
LandDanmark
ByAarhus
Periode11/10/201812/10/2018
Internetadresse

    Forskningsområder

  • Grammatisk aspekt, Imperfektiv, Dansk grammatik, Interaktionel lingvistik

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Aktiviteter

ID: 133712188