Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Minoritetsældre og selvudpegede hjælpere: kommunal velfærd og omsorg i forandring

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogpeer review

Standard

Minoritetsældre og selvudpegede hjælpere : kommunal velfærd og omsorg i forandring. / Rytter, Mikkel; Sparre, Sara Lei; Ismail, Abir Mohamad; Liversage, Anika.

Aarhus : Aarhus Universitetsforlag, 2021. 218 s. (Antropologiske Studier, Bind 8).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogpeer review

Harvard

Rytter, M, Sparre, SL, Ismail, AM & Liversage, A 2021, Minoritetsældre og selvudpegede hjælpere: kommunal velfærd og omsorg i forandring. Antropologiske Studier, bind 8, Aarhus Universitetsforlag, Aarhus .

APA

Rytter, M., Sparre, S. L., Ismail, A. M., & Liversage, A. (2021). Minoritetsældre og selvudpegede hjælpere: kommunal velfærd og omsorg i forandring. Aarhus Universitetsforlag. Antropologiske Studier Bind 8

CBE

Rytter M, Sparre SL, Ismail AM, Liversage A 2021. Minoritetsældre og selvudpegede hjælpere: kommunal velfærd og omsorg i forandring. Aarhus : Aarhus Universitetsforlag. 218 s. (Antropologiske Studier, Bind 8).

MLA

Rytter, Mikkel o.a.. Minoritetsældre og selvudpegede hjælpere: kommunal velfærd og omsorg i forandring Aarhus : Aarhus Universitetsforlag. 2021. (Antropologiske Studier, Bind 8).

Vancouver

Rytter M, Sparre SL, Ismail AM, Liversage A. Minoritetsældre og selvudpegede hjælpere: kommunal velfærd og omsorg i forandring. Aarhus : Aarhus Universitetsforlag, 2021. 218 s. (Antropologiske Studier, Bind 8).

Author

Rytter, Mikkel ; Sparre, Sara Lei ; Ismail, Abir Mohamad ; Liversage, Anika. / Minoritetsældre og selvudpegede hjælpere : kommunal velfærd og omsorg i forandring. Aarhus : Aarhus Universitetsforlag, 2021. 218 s. (Antropologiske Studier, Bind 8).

Bibtex

@book{5c804aaed7354a69bf380f1a39fac61e,
title = "Minoritets{\ae}ldre og selvudpegede hj{\ae}lpere: kommunal velf{\ae}rd og omsorg i forandring",
abstract = "I de kommende {\aa}r vil flere og flere flygtninge og indvandrere blive {\ae}ldre og f{\aa} brug for hj{\ae}lp og pleje. F{\aa} af dem vil formentlig benytte kommunal hjemmepleje eller plejehjem, men vil foretr{\ae}kke i stedet at blive passet i eget hjem af familien, s{\aa}dan som der er tradition for i deres oprindelige hjemlande. § 94 i Serviceloven giver netop mulighed for selv at udpege en hj{\ae}lper, typisk en {\ae}gtef{\ae}lle, datter eller svigerdatter, som kommunen ans{\ae}tter til at udf{\o}re den omsorg og pleje, som den {\ae}ldre borger er visiteret til. Paragraf 94-ordningen viser sig imidlertid at v{\ae}re fyldt med paradokser og dilemmaer.P{\aa} den ene side giver paragraf 94-ordningen etniske minoritetsfamilier mulighed for at f{\o}lge religi{\o}se fordringer og kulturelle traditioner og yde k{\ae}rlig pleje og omsorg p{\aa} tv{\ae}rs af generationer. P{\aa} den anden side er ordningen problematisk, fordi den {\ae}ldre borger m{\aa}ske ikke f{\aa}r den rette professionelle pleje, mens den selvudpegede hj{\ae}lper bindes til hjemmet og omsorgsopgaven. Desuden har den kommunale {\ae}ldresektor ofte sv{\ae}rt ved at gennemf{\o}re tilsyn og sikre et forsvarligt arbejdsmilj{\o} for de selvudpegede hj{\ae}lpere.Minoritets{\ae}ldre og selvudpegede hj{\ae}lpere pr{\ae}senterer resultaterne af et st{\o}rre etnografisk studie af minoritets{\ae}ldre, deres selvudpegede hj{\ae}lpere og det kommunale {\ae}ldreomr{\aa}de. Bogens forfattere bev{\ae}ger sig ind og ud af private hjem, belyser relationerne mellem plejekr{\ae}vende {\ae}ldre og deres selvudpegede hj{\ae}lpere, anskuer omsorg og pleje p{\aa} tv{\ae}rs af k{\o}n, generationer og rundt i familienetv{\ae}rker, flytter perspektivet over p{\aa} visitatorerne i den kommunale {\ae}ldresektor – og tilbage igen.",
author = "Mikkel Rytter and Sparre, {Sara Lei} and Ismail, {Abir Mohamad} and Anika Liversage",
year = "2021",
month = nov,
language = "Dansk",
isbn = "978 87 7219 432 5",
series = "Antropologiske Studier",
publisher = "Aarhus Universitetsforlag",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Minoritetsældre og selvudpegede hjælpere

T2 - kommunal velfærd og omsorg i forandring

AU - Rytter, Mikkel

AU - Sparre, Sara Lei

AU - Ismail, Abir Mohamad

AU - Liversage, Anika

PY - 2021/11

Y1 - 2021/11

N2 - I de kommende år vil flere og flere flygtninge og indvandrere blive ældre og få brug for hjælp og pleje. Få af dem vil formentlig benytte kommunal hjemmepleje eller plejehjem, men vil foretrække i stedet at blive passet i eget hjem af familien, sådan som der er tradition for i deres oprindelige hjemlande. § 94 i Serviceloven giver netop mulighed for selv at udpege en hjælper, typisk en ægtefælle, datter eller svigerdatter, som kommunen ansætter til at udføre den omsorg og pleje, som den ældre borger er visiteret til. Paragraf 94-ordningen viser sig imidlertid at være fyldt med paradokser og dilemmaer.På den ene side giver paragraf 94-ordningen etniske minoritetsfamilier mulighed for at følge religiøse fordringer og kulturelle traditioner og yde kærlig pleje og omsorg på tværs af generationer. På den anden side er ordningen problematisk, fordi den ældre borger måske ikke får den rette professionelle pleje, mens den selvudpegede hjælper bindes til hjemmet og omsorgsopgaven. Desuden har den kommunale ældresektor ofte svært ved at gennemføre tilsyn og sikre et forsvarligt arbejdsmiljø for de selvudpegede hjælpere.Minoritetsældre og selvudpegede hjælpere præsenterer resultaterne af et større etnografisk studie af minoritetsældre, deres selvudpegede hjælpere og det kommunale ældreområde. Bogens forfattere bevæger sig ind og ud af private hjem, belyser relationerne mellem plejekrævende ældre og deres selvudpegede hjælpere, anskuer omsorg og pleje på tværs af køn, generationer og rundt i familienetværker, flytter perspektivet over på visitatorerne i den kommunale ældresektor – og tilbage igen.

AB - I de kommende år vil flere og flere flygtninge og indvandrere blive ældre og få brug for hjælp og pleje. Få af dem vil formentlig benytte kommunal hjemmepleje eller plejehjem, men vil foretrække i stedet at blive passet i eget hjem af familien, sådan som der er tradition for i deres oprindelige hjemlande. § 94 i Serviceloven giver netop mulighed for selv at udpege en hjælper, typisk en ægtefælle, datter eller svigerdatter, som kommunen ansætter til at udføre den omsorg og pleje, som den ældre borger er visiteret til. Paragraf 94-ordningen viser sig imidlertid at være fyldt med paradokser og dilemmaer.På den ene side giver paragraf 94-ordningen etniske minoritetsfamilier mulighed for at følge religiøse fordringer og kulturelle traditioner og yde kærlig pleje og omsorg på tværs af generationer. På den anden side er ordningen problematisk, fordi den ældre borger måske ikke får den rette professionelle pleje, mens den selvudpegede hjælper bindes til hjemmet og omsorgsopgaven. Desuden har den kommunale ældresektor ofte svært ved at gennemføre tilsyn og sikre et forsvarligt arbejdsmiljø for de selvudpegede hjælpere.Minoritetsældre og selvudpegede hjælpere præsenterer resultaterne af et større etnografisk studie af minoritetsældre, deres selvudpegede hjælpere og det kommunale ældreområde. Bogens forfattere bevæger sig ind og ud af private hjem, belyser relationerne mellem plejekrævende ældre og deres selvudpegede hjælpere, anskuer omsorg og pleje på tværs af køn, generationer og rundt i familienetværker, flytter perspektivet over på visitatorerne i den kommunale ældresektor – og tilbage igen.

UR - https://unipress.dk/udgivelser/m/minoritetsældre-og-selvudpegede-hjælpere/

M3 - Bog

SN - 978 87 7219 432 5

T3 - Antropologiske Studier

BT - Minoritetsældre og selvudpegede hjælpere

PB - Aarhus Universitetsforlag

CY - Aarhus

ER -