Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Mediet sprog som strukturel kobling: forudsætningen for Homo Cogitus Socius

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Standard

Mediet sprog som strukturel kobling : forudsætningen for Homo Cogitus Socius. / Tække, Jesper.

Systemteoretiske analyser: at anvende Luhmann. red. / Gorm Harste; Morten Knudsen. Frederiksberg : Nyt fra Samfundsvidenskaberne, 2014. s. 235-261.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Harvard

Tække, J 2014, Mediet sprog som strukturel kobling: forudsætningen for Homo Cogitus Socius. i G Harste & M Knudsen (red), Systemteoretiske analyser: at anvende Luhmann. Nyt fra Samfundsvidenskaberne, Frederiksberg , s. 235-261.

APA

Tække, J. (2014). Mediet sprog som strukturel kobling: forudsætningen for Homo Cogitus Socius. I G. Harste, & M. Knudsen (red.), Systemteoretiske analyser: at anvende Luhmann (s. 235-261). Frederiksberg : Nyt fra Samfundsvidenskaberne.

CBE

Tække J. 2014. Mediet sprog som strukturel kobling: forudsætningen for Homo Cogitus Socius. Harste G, Knudsen M, red. I Systemteoretiske analyser: at anvende Luhmann. Frederiksberg : Nyt fra Samfundsvidenskaberne. s. 235-261.

MLA

Tække, Jesper "Mediet sprog som strukturel kobling: forudsætningen for Homo Cogitus Socius". og Harste, Gorm Knudsen, Morten (red.). Systemteoretiske analyser: at anvende Luhmann. Kapitel 9, Frederiksberg : Nyt fra Samfundsvidenskaberne. 2014, 235-261.

Vancouver

Tække J. Mediet sprog som strukturel kobling: forudsætningen for Homo Cogitus Socius. I Harste G, Knudsen M, red., Systemteoretiske analyser: at anvende Luhmann. Frederiksberg : Nyt fra Samfundsvidenskaberne. 2014. s. 235-261

Author

Tække, Jesper. / Mediet sprog som strukturel kobling : forudsætningen for Homo Cogitus Socius. Systemteoretiske analyser: at anvende Luhmann. red. / Gorm Harste ; Morten Knudsen. Frederiksberg : Nyt fra Samfundsvidenskaberne, 2014. s. 235-261

Bibtex

@inbook{0e14b4d73f5b4f728e8bf0cddbcef8c6,
title = "Mediet sprog som strukturel kobling: foruds{\ae}tningen for Homo Cogitus Socius",
abstract = "Uddrag fra indledningen:Denne artikel g{\aa}r ud fra Luhmann, n{\aa}r den besvarer sp{\o}rgsm{\aa}let om, hvordan mennesket er blevet til – ikke som biologisk v{\ae}sen, men som bevidst og socialt v{\ae}sen. Som udgangspunkt har der kun v{\ae}ret et biologisk systemdannelsesplan, og det videre sp{\o}rgsm{\aa}l er derfor, hvad der har muliggjort emergensen af det psykiske og det sociale systemdannelsesplan.Forklaringen viser sig at v{\ae}re af mediesociologisk karakter, da det ud fra Luhmann er sproget, der muligg{\o}r emergensen af det psykiske og det sociale. Men hvordan er sproget opst{\aa}et, og hvordan muligg{\o}r det emergensen og herefter produktionen og reproduktionen af det psykiske og det sociale? Dette sp{\o}rgsm{\aa}l drejer sig om, hvordan ellers differentierede v{\ae}rensformer l{\o}bende indretter sig efter hinanden og herigennem gensidigt muligg{\o}r hinanden.",
keywords = "Luhmann, Sprog, Evolution, strukturel kobling, medier , medie, Kommunikation",
author = "Jesper T{\ae}kke",
year = "2014",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7683-045-8",
pages = "235--261",
editor = "Gorm Harste and Knudsen, {Morten }",
booktitle = "Systemteoretiske analyser",
publisher = "Nyt fra Samfundsvidenskaberne",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Mediet sprog som strukturel kobling

T2 - forudsætningen for Homo Cogitus Socius

AU - Tække, Jesper

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Uddrag fra indledningen:Denne artikel går ud fra Luhmann, når den besvarer spørgsmålet om, hvordan mennesket er blevet til – ikke som biologisk væsen, men som bevidst og socialt væsen. Som udgangspunkt har der kun været et biologisk systemdannelsesplan, og det videre spørgsmål er derfor, hvad der har muliggjort emergensen af det psykiske og det sociale systemdannelsesplan.Forklaringen viser sig at være af mediesociologisk karakter, da det ud fra Luhmann er sproget, der muliggør emergensen af det psykiske og det sociale. Men hvordan er sproget opstået, og hvordan muliggør det emergensen og herefter produktionen og reproduktionen af det psykiske og det sociale? Dette spørgsmål drejer sig om, hvordan ellers differentierede værensformer løbende indretter sig efter hinanden og herigennem gensidigt muliggør hinanden.

AB - Uddrag fra indledningen:Denne artikel går ud fra Luhmann, når den besvarer spørgsmålet om, hvordan mennesket er blevet til – ikke som biologisk væsen, men som bevidst og socialt væsen. Som udgangspunkt har der kun været et biologisk systemdannelsesplan, og det videre spørgsmål er derfor, hvad der har muliggjort emergensen af det psykiske og det sociale systemdannelsesplan.Forklaringen viser sig at være af mediesociologisk karakter, da det ud fra Luhmann er sproget, der muliggør emergensen af det psykiske og det sociale. Men hvordan er sproget opstået, og hvordan muliggør det emergensen og herefter produktionen og reproduktionen af det psykiske og det sociale? Dette spørgsmål drejer sig om, hvordan ellers differentierede værensformer løbende indretter sig efter hinanden og herigennem gensidigt muliggør hinanden.

KW - Luhmann

KW - Sprog

KW - Evolution

KW - strukturel kobling

KW - medier

KW - medie

KW - Kommunikation

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-7683-045-8

SP - 235

EP - 261

BT - Systemteoretiske analyser

A2 - Harste, Gorm

A2 - Knudsen, Morten

PB - Nyt fra Samfundsvidenskaberne

CY - Frederiksberg

ER -