Madmæssig mangfoldighed i Madkundskab

Karen Wistoft, Mathias Merrild Roerup Thorborg, Jacob Højgaard Christensen, Majbritt Pless, Connie Greffel Frerks, Helle Brønnum Carlsen, Merete Vial, Camilla Damsgaard, Susanne Tønneskov

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Abstract

Madmæssig mangfoldighed er et samfundsvilkår, som influerer både vores individuelle smagsoplevelser, mad- og måltidsfælleskaber samt Madkundskab i skolen. I et samfund, hvor befolkningen har mange forskellige kulturelle rødder, spiser vi også forskelligt – vi har forskellige smagsmæssige præferencer, og vi har forskellige mad- og måltidstraditioner.
Hensigten med undervisning i madmæssig mangfoldighed i Madkundskab i skolen er, at eleverne lærer at forstå, hvad der har skabt deres smag, samtidig med at de lærer at vise forståelse for og tage hensyn til andres. Eleverne skal også lære at tage stilling til egne madvalg og forstå, hvordan mad og måltider varierer afhængigt af overbevisninger og kulturer. Faget skal bidrage til, at eleverne udvider deres bevidsthed, viden og færdigheder og får mulighed for at afklare egne og andres værdier, holdninger og traditioner i relation til mad, smag og måltider.
Forskellighed er afgørende for at forstå og efterleve madmæssig mangfoldighed. Vi spiser forskelligt, har forskellige mad- og måltidskulturer, som er knyttet til sundheds- og sygdomsmæssige hensyn, religiøse ritualer og traditioner, forskellige anledninger, ideologiske overbevisninger, holdninger og madtrends.
Vi har undersøgt, hvordan lærere integrerer og praktiserer madmæssig mangfoldighed i Madkundskab både som indhold i undervisningen og som ramme for deres undervisning. Rapporten præsenterer undersøgelsens forskningsspørgsmål, formål, metoder samt resultater af delundersøgelser og en række anbefalinger, som vi håber kan inspirere undervisere og andre, der arbejder pædagogisk med mad, smag og måltider. Fokus er Madkundskab i skolen, men resultaterne og anbefalingerne kan bruges bredt.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedOdense
ForlagSmag for Livet
Udgave1
Antal sider134
ISBN (Elektronisk)978-87-93551-21-3
StatusUdgivet - maj 2022
BegivenhedMadmæssig mangfoldighed i Madkundskab: Forskningssymposium - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Campus Emdrup, Tuborgvej 164, Kbh. NV, Danmark
Varighed: 26 aug. 202226 aug. 2022

Seminar

SeminarMadmæssig mangfoldighed i Madkundskab
LokationDanmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Campus Emdrup, Tuborgvej 164
Land/OmrådeDanmark
ByKbh. NV
Periode26/08/202226/08/2022

Emneord

  • Madmæssig mangfoldighed
  • Madkundskab
  • Elever
  • Lærere
  • Undervisning
  • Smagsdidaktik
  • Religiøse hensyn
  • Ideologiske hensyn
  • Sundhedsmæssige hensyn
  • Grundskole
  • Samfund/samtid
  • Akiko Ueno

    Wistoft, K. (Vært)

    23 aug. 202326 aug. 2023

    Aktivitet: Vært for en besøgende - typerVært for en akademisk besøgende

    Fil
  • Food Studies 2022

    Wistoft, K. (Deltager)

    23 okt. 202224 okt. 2022

    Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typerDeltagelse i eller organisering af konference

    Fil
  • Forskningssymposium Madmæssig Mangfoldighed i Madkundskabsdidaktik

    Wistoft, K. (Arrangør)

    26 aug. 2022

    Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typerDeltagelse i eller organisering af workshop, seminar eller kursus

    Fil

Citationsformater