Linked biogenesis and degradation of human non-coding RNAs

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

De seneste år er der blevet opdaget et væld af nye klasser af ikke-kodende RNA transkripter i forskellige modelorganismer, inklusiv gær og menneskeceller. Mens nogle af disse nyfundne ikke-kodende RNA-molekyler har vist sig at tjene vigtige regulerende cellulære funktioner, er det ukendt hvilke funktionelle roller majoriteten af disse transkripter spiller. De molekylære mekanismer bag dannelsen og nedbrydningen af både de nye klasser af ikke-kodende RNA transkripter og af flere etablerede klasser af ikke-kodende RNA transkripter er relativt ukendte i humane celler. Vi har undersøgt flere aspekter af metabolismen af ikke-kodende RNA med fokus på de molekyler, der oprinder fra eller omkring protein-kodende gener i menneskeceller. Disse studier har centreret sig omkring funktioner af RNA exosomet, som er et evolutionært konserveret proteinkompleks der er ansvarlig for hovedparten af den nukleære 3-5’ exoribonukleaseaktivitet i organismer så forskel¬lige som gær og mennesker. Gennem dette arbejde har vi vist at de fleste små RNAs molekyler, der oprinder fra humane protein-kodende gener (fraregnet mikroRNAer og introniske snoRNAer) repræsenterer RNA-nedbrydningssignaturer af specifikke molekylære processeringshændelser i dannelsen af pre-messenger RNA. Endvidere har vi fundet at 3’-forlængede humane introniske snoRNA-transkripter er substrater for RNA exosomet, men at produktionen af modne introniske snoRNAer ikke er afhængig af RNA exosomet, hvilket er ulig mekanismerne i gær, som man ellers have regnet med ville afspejles i menneskeceller. Vi har også påvist at exosomal nedbrydning at 3’-forlængede snRNAer foregår via samme molekylære mekanisme som PROMPTs. Overraskende nok viste denne mekanisme sig at være forbundet til transkriptionsterminering, idet vi har kunnet fastslå at nyligt identificerede komponenter af RNA exosomets interaktionsnetværk er påkrævede for optimal transkriptionsterminering ved snRNA-gener. Slutteligt viser foreløbige resultater at de samme interaktionspartnere, som viste sig at være involveret i transkriptionsterminering, er del af et molekylært knudepunkt i reguleringen af processering og exosomal nedbrydning af humane snoRNA-værtsgenstranskripter.
OriginalsprogEngelsk
Antal sider167
StatusUdgivet - 1 okt. 2012

Note vedr. afhandling

Menneskets celler producerer en masse RNA-molekyler, som ikke fungerer som proteinopskrifter, men som kan have deres helt egne funktioner. I løbet af sit ph.d.-studium har Peter Refsing Andersen undersøgt, hvordan disse ‘ikke-kodende’ RNA-molekyler bliver dannet i menneskeceller. Resultaterne har blandt andet påvist funktionelle sammenhænge mellem dannelsen og nedbrydningen af flere typer ikke-kodende RNA.

Samtidig viser studierne, hvordan menneskets protein-kodende gener giver ophav til et utal af små RNA-molekyler, som man tidligere ikke vidste, hvordan blev til. Samlet bidrager resultaterne til forståelsen af menneskets ikke-kodende genom

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 47800388