Institut for Statskundskab

Kritik af Krigens Fornuft: et perspektiv på selvreferentielle systemer fra 11.-21. århundrede

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportDoktordisputats

Krig har siden 1500-tallet udviklet sig til et selvtilstrækkeligt og selvreferentielt system, der, som Clausewitz viser, kan udgøre fortsættelsen af politik, men i et andet medium. Det medium af kamp og konflikt har historisk uddifferentieret sig og er blevet formet afkoblet fra det politiske system. Men det er også tilkoblet en række andre systemer som religion, massemedier, finansiering, omsorg, ret - og netop politik. Politik kan kun styre krigen ved begyndelsen og i forsøg på at afslutte kriges umådeholdne ressourceforbrug. Afhandlingen anvender et systemteoretisk baseret på Niklas Luhmanns systemteori og udgør for så vidt et svar på det værk Luhmann ikke skrev om Der Krieg der Gesellschaft.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedAarhus
ForlagAarhus Universitetsforlag
Antal sider741
ISBN (Trykt)978 87 7124 958 3
StatusUdgivet - 10 nov. 2016
BegivenhedDisputats - Center for Sundhed og Samfund, KU, Øster Farimasgade 5, , København, Danmark
Varighed: 1 dec. 20161 dec. 2016

Andet

AndetDisputats
LokationCenter for Sundhed og Samfund, KU, Øster Farimasgade 5,
LandDanmark
ByKøbenhavn
Periode01/12/201601/12/2016

Bibliografisk note

Disputatsen udgør den grundforskning, der ligger bag den mere populære lettilgængelige udgave Krigen - et ustyrligt system (Aarhus Universitetsforlag 2014, 250 s). Afhandlingen bygger på historisk sociologi i kombination med dels Immanuel Kants historiefilosofi og kritik af fredens fornuft dels Niklas Luhmanns systemteori. Den placerer sig mellem statskundskab, sociologi (herunder socialpsykologi), historieforskning, militærstrategisk forskning, og filosofi.

Note vedr. afhandling

Værket er indleveret til forsvar for doktorgraden i statskundskab (dr.scient.pol.)

    Forskningsområder

  • krig, Clausewitz, Systemteori, historisk sociologi, Kant Clausewwitz War Sociology state-building fincance veterans, krigsfinansiering, krigsveteraner, militærpolitik, enevælden, højmiddelalderen, Første Verdenskrig, Anden Verdenskrig

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 104703328