Konsekvenserne af de coronabetingede skolenedlukninger i 2020 og 2021 for elever, lærere, forældre og skoler

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskningpeer review

Abstract

Skolerne i Danmark og i stort set alle andre lande verden over blev lukket ned i foråret 2020 og igen i slutningen af 2020 og i dele af 2021. I stedet blev der gennemført forskellige former for nødundervisning, ofte i form af digitalt understøttet hjemmeundervisning. Dette havde store konsekvenser for elevernes situation og for deres trivsel og læring, for lærerne der skulle omlægge undervisningen, for forældre og hjem som skulle påtage sig nye opgaver i forbindelse med den hjemmebaserede nødundervisning, og for skolerne som institutioner (ledelse, organisering, forvaltning osv.).
Alt dette udløste en omfattende forskningsaktivitet, som nok især havde fokus på konsekvenserne for eleverne (trivsel; læring; betydning af social ulighed; osv.). Forskningen kan forsøgsvist indledes i tre faser: 1. Undersøgelser af den første nedlukningsbølge, ofte med data indhentet mens nedlukningen stod på. 2. Undersøgelser af de følgende nedlukningsbølger, igen ofte med data indhentet mens nedlukningerne stod på. Her blev der tilføjet en longitudinal dimension. 3. Oversigts- og metastudier, ofte af international karakter. Hertil kommer, at der også begynder at dukke undersøgelser op, som forsøger at identificere erfaringer fra coronanedlukninger med henblik på institutionelle forandringer og fremtidigt beredskab.
Hensigten med sessionen er dels at præsentere og diskutere nogle af de allerede gennemførte undersøgelser, dels at tage hul på diskussionen af, om det er muligt at identificere generelle og generaliserbare konsekvenser af skolenedlukningerne.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato1 feb. 2022
StatusUdgivet - 1 feb. 2022
BegivenhedDansk Sociologikongres 2022: Optimeringslogikker, forandringsprocesser og disruption: Konsekvenser for samfund og individer - DPU, Aarhus Universitet, København NV, Danmark
Varighed: 24 mar. 202225 mar. 2022
http://sociologi.dk/call-dansk-sociologikongres-2022/

Konference

KonferenceDansk Sociologikongres 2022
LokationDPU, Aarhus Universitet
Land/OmrådeDanmark
ByKøbenhavn NV
Periode24/03/202225/03/2022
Internetadresse

Emneord

  • Corona-krise
  • Skolenedlukninger
  • Elever
  • Lærere
  • Forældre
  • Skoler
  • Organisation
  • Skoleledelse

Citationsformater