Kongeforestillinger i den nordiske husholdsstat - danske og svenske variationer

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Abstract

Monarkierne i Danmark-Norge og Sverige-Finland var de eneste monarkier, der indførte en luthersk reformation og de eneste lutherske riger, der befandt sig ud for det tysk-romerske kejserrige. Denne artikel undersøger, hvordan lutherdommen påvirkede forestillinger om kongen og den statslige organisering. Den finder, at måden, hvorpå reformationen blev indført havde indflydelse på, hvordan den Seneca-inspirerede og bibelsk funderede forståelse af den ideelle benevolente hersker med ansvar for sine undersåtters både evige og timelige velfærd påvirkede kongeforestilliger og statslig organisering i de pågældende lande.
Danmark-Norge og Sverige-Finland var i et konfessionskulturelt perspektiv kendetegnet ved en mangle på den ”Streitkultur”, som spillede stor rolle i Tyskland. I diskussion med eksisterende litteratur vises det, hvordan en religiøs betinget forståelse af kongens ansvar formede både kongens og hans undersåtters opfattelse. Olaus Petri som reformator sammenlignes med Johannes Bugenhagen, og Johannes Bugenhagens Kirkeordinansen fra 1537/39 sammenlignes med Georg Normans forsøg på en kirkeordning og med den svenske Kyrkorodningen fra 1571.
I begge riger er det tydeligt at se en stærk anti-macchiavellisk forestilling om kongemagt gøre sig gældende. Men Johannes Bugenhagens indførsel af en mere ”moden” reformation i 1537 synes at have bidraget til en mere stabil og centralistisk udvikling, hvorimod reformationshistorien i Sverige er langt mere kompleks, bl.a. pga. af den tidlige introduktion af meget unge reformatoriske tanker.
Ikke desto mindre, så kendetegnes konfessionskulturen i Norden af en særlig autoritetsforestilling byggende på gensidige forpligtigelser. Organisationsmæssigt går de to riger dog i forskellige retninger. I Danmark smelter de tre stænder i Luthers trestandslære mere eller mindre sammen, hvor Sverige i langt højere grad bevarer forestillingen om intakte stænder, hvorigennem statens magt begrænses.
Bidragets oversatte titelImaginaries of Kingship in the Nordic Household State – Danish and Swedish Variations
OriginalsprogDansk
TitelDen Nordiska hushållstaten – variationer på ett tema av Luther
RedaktørerUrban Claesson, Nina Javette Koefoed
Antal sider39
ForlagMakadam Förlag
Sider145-183
ISBN (Trykt)978-91-7061-497-2
StatusAccepteret/In press - 2024
NavnSkrifter utgivna av svenska kyrkohistoriska föreningen. II ny följd
Vol/bind81

Emneord

  • Reformationen
  • Husholdsstat
  • Johannes Bugenhagen
  • Olaus Petri
  • Gustav Vasa
  • konfessionskultur

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Kongeforestillinger i den nordiske husholdsstat - danske og svenske variationer'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater