Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kolorektal cancer. Udredning i almen praksis, status og fremtiden

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelFormidling

Standard

Kolorektal cancer. Udredning i almen praksis, status og fremtiden. / Juul, Jakob Søgaard; Vedsted, Peter.

I: Månedsskrift for almen praksis, 01.10.2015, s. 845-854.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelFormidling

Harvard

Juul, JS & Vedsted, P 2015, 'Kolorektal cancer. Udredning i almen praksis, status og fremtiden', Månedsskrift for almen praksis, s. 845-854.

APA

Juul, J. S., & Vedsted, P. (2015). Kolorektal cancer. Udredning i almen praksis, status og fremtiden. Månedsskrift for almen praksis, 845-854.

CBE

Juul JS, Vedsted P. 2015. Kolorektal cancer. Udredning i almen praksis, status og fremtiden. Månedsskrift for almen praksis. 845-854.

MLA

Juul, Jakob Søgaard og Peter Vedsted. "Kolorektal cancer. Udredning i almen praksis, status og fremtiden". Månedsskrift for almen praksis. 2015, 845-854.

Vancouver

Juul JS, Vedsted P. Kolorektal cancer. Udredning i almen praksis, status og fremtiden. Månedsskrift for almen praksis. 2015 okt 1;845-854.

Author

Juul, Jakob Søgaard ; Vedsted, Peter. / Kolorektal cancer. Udredning i almen praksis, status og fremtiden. I: Månedsskrift for almen praksis. 2015 ; s. 845-854.

Bibtex

@article{65d615104f724b9b9691409c2a23f839,
title = "Kolorektal cancer. Udredning i almen praksis, status og fremtiden",
abstract = "Screening for tarmkr{\ae}ft blev indf{\o}rt i 2014. Alligevel bliver cirka 75 % af alle tilf{\ae}lde fortsat diagnosticeret p{\aa} basis af symptomatisk pr{\ae}sentation i almen praksis. Mange praktiserende l{\ae}ger m{\o}der patienter med oplagte ”alarm”-symptomer p{\aa} tarmkr{\ae}ft, og disse patienter henvises direkte til udredning i kr{\ae}ftpakker. Mange patienter kommer dog med vage og uspecifikke symptomer – det g{\ae}lder ogs{\aa} cirka halvdelen af de patienter, der senere f{\aa}r konstateret tarmkr{\ae}ft. Det kr{\ae}ver andre diagnostiske v{\ae}rkt{\o}jer at f{\aa} udredt de patienter, der kommer med symptomer, som ikke passer med henvisningskravene til kr{\ae}ftpakkerne. Meget tyder p{\aa}, at de praktiserende l{\ae}ger vil kunne drage fordel af testen iFOBT, der m{\aa}ler blod i aff{\o}ringen ved hj{\ae}lp af antistofbinding til humant globin. En positiv iFOBT vil hos patienter med vage symptomer udl{\o}se en henvisning til koloskopi, mens en negativ test kan indg{\aa} i den praktiserende l{\ae}ges samlede risikovurdering af patienten. En korrekt anvendt aff{\o}ringspr{\o}ve kan dermed medvirke til, at tidlige tegn p{\aa} kr{\ae}ft fanges hurtigere og dermed forbedrer patientens prognose. Der er behov for at afpr{\o}ve nye metoder, der kan hj{\ae}lpe de praktiserende l{\ae}ger i udredningen af patienter med risiko for tarmkr{\ae}ft. At give adgang til aff{\o}ringspr{\o}ven iFOBT i almen praksis kan v{\ae}re et vigtigt redskab.",
author = "Juul, {Jakob S{\o}gaard} and Peter Vedsted",
year = "2015",
month = oct,
day = "1",
language = "Dansk",
pages = "845--854",
journal = "M{\aa}nedsskrift for almen praksis",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Kolorektal cancer. Udredning i almen praksis, status og fremtiden

AU - Juul, Jakob Søgaard

AU - Vedsted, Peter

PY - 2015/10/1

Y1 - 2015/10/1

N2 - Screening for tarmkræft blev indført i 2014. Alligevel bliver cirka 75 % af alle tilfælde fortsat diagnosticeret på basis af symptomatisk præsentation i almen praksis. Mange praktiserende læger møder patienter med oplagte ”alarm”-symptomer på tarmkræft, og disse patienter henvises direkte til udredning i kræftpakker. Mange patienter kommer dog med vage og uspecifikke symptomer – det gælder også cirka halvdelen af de patienter, der senere får konstateret tarmkræft. Det kræver andre diagnostiske værktøjer at få udredt de patienter, der kommer med symptomer, som ikke passer med henvisningskravene til kræftpakkerne. Meget tyder på, at de praktiserende læger vil kunne drage fordel af testen iFOBT, der måler blod i afføringen ved hjælp af antistofbinding til humant globin. En positiv iFOBT vil hos patienter med vage symptomer udløse en henvisning til koloskopi, mens en negativ test kan indgå i den praktiserende læges samlede risikovurdering af patienten. En korrekt anvendt afføringsprøve kan dermed medvirke til, at tidlige tegn på kræft fanges hurtigere og dermed forbedrer patientens prognose. Der er behov for at afprøve nye metoder, der kan hjælpe de praktiserende læger i udredningen af patienter med risiko for tarmkræft. At give adgang til afføringsprøven iFOBT i almen praksis kan være et vigtigt redskab.

AB - Screening for tarmkræft blev indført i 2014. Alligevel bliver cirka 75 % af alle tilfælde fortsat diagnosticeret på basis af symptomatisk præsentation i almen praksis. Mange praktiserende læger møder patienter med oplagte ”alarm”-symptomer på tarmkræft, og disse patienter henvises direkte til udredning i kræftpakker. Mange patienter kommer dog med vage og uspecifikke symptomer – det gælder også cirka halvdelen af de patienter, der senere får konstateret tarmkræft. Det kræver andre diagnostiske værktøjer at få udredt de patienter, der kommer med symptomer, som ikke passer med henvisningskravene til kræftpakkerne. Meget tyder på, at de praktiserende læger vil kunne drage fordel af testen iFOBT, der måler blod i afføringen ved hjælp af antistofbinding til humant globin. En positiv iFOBT vil hos patienter med vage symptomer udløse en henvisning til koloskopi, mens en negativ test kan indgå i den praktiserende læges samlede risikovurdering af patienten. En korrekt anvendt afføringsprøve kan dermed medvirke til, at tidlige tegn på kræft fanges hurtigere og dermed forbedrer patientens prognose. Der er behov for at afprøve nye metoder, der kan hjælpe de praktiserende læger i udredningen af patienter med risiko for tarmkræft. At give adgang til afføringsprøven iFOBT i almen praksis kan være et vigtigt redskab.

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 845

EP - 854

JO - Månedsskrift for almen praksis

JF - Månedsskrift for almen praksis

ER -