Kaos, konflikt og kollektiv agens: - i kølvandet på koran-afbrændinger på Nørrebro

Line Lerche Mørck, Wael Adnan Aiche

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Abstract

Kapitlet tager udgangspunkt i det kriminalpræventive projekt Gadepulsen, og en analyse af dets forebyggende arbejde i kølvandet på en særlig ”kaos”-situation som udspillede sig d. 14.4.2019 efter at politiet samme dag re-lokaliserede Rasmus Paludans demonstrationelle koranafbrændinger fra Hothers Plads i Mjølnerparken til Blågårds Plads. Gadepulsen arbejder helhedsorienteret med forebyggelse, de varetager samtaler og støtte i relationen mellem de tilknyttede ’kontakt-drenge’ og deres kommunale instanser, skole, fritid, deres tilknytning til sportsaktiviteter og tilknytning til egen familie og de går også på gaden når der er optræk til uroligheder eller konflikt.
Kapitlet analyserer konflikt og modsætningsfulde double-binds som situationer ’i bevægelse’ med særligt fokus på analyse af udvalgte betydningsfulde situationer og de involverede subjekters transformative individuelle og kollektive agens.
Empirisk bygger analysen på fælles refleksioner i lærings-laboratorier med Gadepulsens socialarbejdere, kombineret med felt-observationer og samtaler på gaden med socialarbejdere, lokale beboere, mødre, den lokale imam og andre. På denne baggrund undersøger vi, hvordan meget forskellige parter i en sådan ”kaos-situation” - trods ændrede og tilbagevendende double-binds – kan samles om en fælles interesse; at Nørrebro kan forebygge at fremtidige situationer udvikler sig voldeligt, med uroligheder og brand i gaderne, og flere politi-anholdelser.
OriginalsprogDansk
TitelFællesskabende praksisser
Antal sider22
UdgivelsesstedFrederiksberg
ForlagFrydenlund Academic
Publikationsdatomar. 2023
Sider211-232
Kapitel10
ISBN (Trykt)9788772166339
StatusUdgivet - mar. 2023
NavnMenneskelig udvikling, deltagelse og social forandring
ISSN2246-3593

Emneord

  • kollektiv agens
  • radikalisering
  • forebyggelse af marginalisering
  • fællesskabelse
  • etnisk og social polarisering

Citationsformater