Aarhus Universitets segl

Kaos, konflikt og kollektiv agens: - i kølvandet på koran-afbrændinger på Nørrebro

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Kapitlet tager udgangspunkt i det kriminalpræventive projekt Gadepulsen, og en analyse af dets forebyggende arbejde i kølvandet på en særlig ”kaos”-situation som udspillede sig d. 14.4.2019 efter at politiet samme dag re-lokaliserede Rasmus Paludans demonstrationelle koranafbrændinger fra Hothers Plads i Mjølnerparken til Blågårds Plads. Gadepulsen arbejder helhedsorienteret med forebyggelse, de varetager samtaler og støtte i relationen mellem de tilknyttede ’kontakt-drenge’ og deres kommunale instanser, skole, fritid, deres tilknytning til sportsaktiviteter og tilknytning til egen familie og de går også på gaden når der er optræk til uroligheder eller konflikt.
Kapitlet analyserer konflikt og modsætningsfulde double-binds som situationer ’i bevægelse’ med særligt fokus på analyse af udvalgte betydningsfulde situationer og de involverede subjekters transformative individuelle og kollektive agens.
Empirisk bygger analysen på fælles refleksioner i lærings-laboratorier med Gadepulsens socialarbejdere, kombineret med felt-observationer og samtaler på gaden med socialarbejdere, lokale beboere, mødre, den lokale imam og andre. På denne baggrund undersøger vi, hvordan meget forskellige parter i en sådan ”kaos-situation” - trods ændrede og tilbagevendende double-binds – kan samles om en fælles interesse; at Nørrebro kan forebygge at fremtidige situationer udvikler sig voldeligt, med uroligheder og brand i gaderne, og flere politi-anholdelser.
OriginalsprogDansk
TidsskriftMenneskelig udvikling, deltagelse og social forandring
Sider (fra-til)211-232
Antal sider23
ISSN2246-3593
StatusUdgivet - 7 mar. 2023

    Forskningsområder

  • kollektiv agens, radikalisering, forebyggelse af marginalisering, fællesskabelse, etnisk og social polarisering

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 226887262