DPU

Aarhus Universitets segl

Hvad er smag, og hvordan underviser man i og med smag?

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Standard

Hvad er smag, og hvordan underviser man i og med smag? / Qvortrup, Lars; Wistoft, Karen.

Perspektiver på smag. red. / Jonatan Leer; Liselotte Hedegaard. Odense : Syddansk Universitet, 2017. s. 109-130 (Smag - skriftserie om smag; Nr. 6).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Harvard

Qvortrup, L & Wistoft, K 2017, Hvad er smag, og hvordan underviser man i og med smag? i J Leer & L Hedegaard (red), Perspektiver på smag. Syddansk Universitet, Odense, Smag - skriftserie om smag, nr. 6, s. 109-130. <http://www.smagforlivet.dk/sites/default/files/documents/SMAG06%20-%20Perspektiver%20p%C3%A5%20smag.pdf>

APA

Qvortrup, L., & Wistoft, K. (2017). Hvad er smag, og hvordan underviser man i og med smag? I J. Leer, & L. Hedegaard (red.), Perspektiver på smag (s. 109-130). Syddansk Universitet. Smag - skriftserie om smag Nr. 6 http://www.smagforlivet.dk/sites/default/files/documents/SMAG06%20-%20Perspektiver%20p%C3%A5%20smag.pdf

CBE

Qvortrup L, Wistoft K. 2017. Hvad er smag, og hvordan underviser man i og med smag?. Leer J, Hedegaard L, red. I Perspektiver på smag. Odense: Syddansk Universitet. s. 109-130. (Smag - skriftserie om smag; Nr. 6).

MLA

Qvortrup, Lars og Karen Wistoft "Hvad er smag, og hvordan underviser man i og med smag?". og Leer, Jonatan Hedegaard, Liselotte (red.). Perspektiver på smag. Odense: Syddansk Universitet. (Smag - skriftserie om smag; Journal nr. 6). 2017, 109-130.

Vancouver

Qvortrup L, Wistoft K. Hvad er smag, og hvordan underviser man i og med smag? I Leer J, Hedegaard L, red., Perspektiver på smag. Odense: Syddansk Universitet. 2017. s. 109-130. (Smag - skriftserie om smag; Nr. 6).

Author

Qvortrup, Lars ; Wistoft, Karen. / Hvad er smag, og hvordan underviser man i og med smag?. Perspektiver på smag. red. / Jonatan Leer ; Liselotte Hedegaard. Odense : Syddansk Universitet, 2017. s. 109-130 (Smag - skriftserie om smag; Nr. 6).

Bibtex

@inbook{0cecf68a80df4279a2bed1d669cb24c7,
title = "Hvad er smag, og hvordan underviser man i og med smag?",
abstract = "Hvad er smag, og hvordan underviser man i smag som undervisningens genstand eller med smag som et virkemiddel i undervisningen? Det er denne artikels to hovedsp{\o}rgsm{\aa}l. Form{\aa}let er at pr{\ae}sentere det, der kaldes en smagsdidaktisk refleksionsteori, dvs. en teori der reflekterer over, hvordan man underviser eller uddanner undervisere til at undervise i eller med smag.For at undervise i eller med smag m{\aa} man vide, hvad smag er. Men hvad er smag? Er det noget, der har med nydelse at g{\o}re, hvad enten nydelsen er individuel, dvs. handler om det enkelte individs smagsoplevelse, eller er kollektiv og handler om nydelsen af maden i m{\aa}ltidet som f{\ae}llesskab? Er det et fysiologisk f{\ae}nomen, der har fokus p{\aa} smagsl{\o}g og sanseindtryk og -udtryk? Drejer det sig om sundhed og smagsopdragelse, som bidrager til at b{\o}rn f{\aa}r smag for sunde og ikke usunde madvarer? Eller er smag et etisk f{\ae}nomen, hvor man har smag for det gode og ansvarlige liv og derfor v{\ae}lger madvarer, der er produceret under hensyn til b{\ae}redygtighed og acceptable produktionsforhold?Vores svar er, at smag er alle fire dele, og at smagsdidaktik derfor er en l{\ae}re om, hvordan man underviser i smag p{\aa} en s{\aa}dan m{\aa}de, at eleverne tilegner sig kundskaber og f{\ae}rdigheder i relation til alle fire dimensioner. Derfor er artiklen opdelt i to hoveddele. I den ene del pr{\ae}senterer vi en smagssystematik, dvs. en systematisk opdeling i de fire hovedkategorier, som vi skitserede ovenfor. Denne del besvarer ”hvad-sp{\o}rgsm{\aa}let”: Hvad underviser man i, n{\aa}r man underviser i smag og med smag? I den anden del pr{\ae}senterer vi en smagsdidaktik. Denne del besvarer ”hvordan-sp{\o}rgsm{\aa}let”: Hvordan underviser man p{\aa} en s{\aa}dan m{\aa}de, s{\aa} eleverne udvikler kundskaber og f{\ae}rdigheder i henseende til de fire smagskategorier, som vi har skitseret?",
keywords = "Smagsdidaktik, Reflektionsteori, Smagsp{\ae}dagogik, Undervisning, L{\ae}ring, Systemteori",
author = "Lars Qvortrup and Karen Wistoft",
year = "2017",
month = nov,
day = "22",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-93551-00-8",
series = "Smag - skriftserie om smag",
number = "6",
pages = "109--130",
editor = "Jonatan Leer and Liselotte Hedegaard",
booktitle = "Perspektiver p{\aa} smag",
publisher = "Syddansk Universitet",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Hvad er smag, og hvordan underviser man i og med smag?

AU - Qvortrup, Lars

AU - Wistoft, Karen

PY - 2017/11/22

Y1 - 2017/11/22

N2 - Hvad er smag, og hvordan underviser man i smag som undervisningens genstand eller med smag som et virkemiddel i undervisningen? Det er denne artikels to hovedspørgsmål. Formålet er at præsentere det, der kaldes en smagsdidaktisk refleksionsteori, dvs. en teori der reflekterer over, hvordan man underviser eller uddanner undervisere til at undervise i eller med smag.For at undervise i eller med smag må man vide, hvad smag er. Men hvad er smag? Er det noget, der har med nydelse at gøre, hvad enten nydelsen er individuel, dvs. handler om det enkelte individs smagsoplevelse, eller er kollektiv og handler om nydelsen af maden i måltidet som fællesskab? Er det et fysiologisk fænomen, der har fokus på smagsløg og sanseindtryk og -udtryk? Drejer det sig om sundhed og smagsopdragelse, som bidrager til at børn får smag for sunde og ikke usunde madvarer? Eller er smag et etisk fænomen, hvor man har smag for det gode og ansvarlige liv og derfor vælger madvarer, der er produceret under hensyn til bæredygtighed og acceptable produktionsforhold?Vores svar er, at smag er alle fire dele, og at smagsdidaktik derfor er en lære om, hvordan man underviser i smag på en sådan måde, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder i relation til alle fire dimensioner. Derfor er artiklen opdelt i to hoveddele. I den ene del præsenterer vi en smagssystematik, dvs. en systematisk opdeling i de fire hovedkategorier, som vi skitserede ovenfor. Denne del besvarer ”hvad-spørgsmålet”: Hvad underviser man i, når man underviser i smag og med smag? I den anden del præsenterer vi en smagsdidaktik. Denne del besvarer ”hvordan-spørgsmålet”: Hvordan underviser man på en sådan måde, så eleverne udvikler kundskaber og færdigheder i henseende til de fire smagskategorier, som vi har skitseret?

AB - Hvad er smag, og hvordan underviser man i smag som undervisningens genstand eller med smag som et virkemiddel i undervisningen? Det er denne artikels to hovedspørgsmål. Formålet er at præsentere det, der kaldes en smagsdidaktisk refleksionsteori, dvs. en teori der reflekterer over, hvordan man underviser eller uddanner undervisere til at undervise i eller med smag.For at undervise i eller med smag må man vide, hvad smag er. Men hvad er smag? Er det noget, der har med nydelse at gøre, hvad enten nydelsen er individuel, dvs. handler om det enkelte individs smagsoplevelse, eller er kollektiv og handler om nydelsen af maden i måltidet som fællesskab? Er det et fysiologisk fænomen, der har fokus på smagsløg og sanseindtryk og -udtryk? Drejer det sig om sundhed og smagsopdragelse, som bidrager til at børn får smag for sunde og ikke usunde madvarer? Eller er smag et etisk fænomen, hvor man har smag for det gode og ansvarlige liv og derfor vælger madvarer, der er produceret under hensyn til bæredygtighed og acceptable produktionsforhold?Vores svar er, at smag er alle fire dele, og at smagsdidaktik derfor er en lære om, hvordan man underviser i smag på en sådan måde, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder i relation til alle fire dimensioner. Derfor er artiklen opdelt i to hoveddele. I den ene del præsenterer vi en smagssystematik, dvs. en systematisk opdeling i de fire hovedkategorier, som vi skitserede ovenfor. Denne del besvarer ”hvad-spørgsmålet”: Hvad underviser man i, når man underviser i smag og med smag? I den anden del præsenterer vi en smagsdidaktik. Denne del besvarer ”hvordan-spørgsmålet”: Hvordan underviser man på en sådan måde, så eleverne udvikler kundskaber og færdigheder i henseende til de fire smagskategorier, som vi har skitseret?

KW - Smagsdidaktik

KW - Reflektionsteori

KW - Smagspædagogik

KW - Undervisning

KW - Læring

KW - Systemteori

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-93551-00-8

T3 - Smag - skriftserie om smag

SP - 109

EP - 130

BT - Perspektiver på smag

A2 - Leer, Jonatan

A2 - Hedegaard, Liselotte

PB - Syddansk Universitet

CY - Odense

ER -