Projekter pr. år
Abstract
For at undervise i eller med smag må man vide, hvad smag er. Men hvad er smag? Er det noget, der har med nydelse at gøre, hvad enten nydelsen er individuel, dvs. handler om det enkelte individs smagsoplevelse, eller er kollektiv og handler om nydelsen af maden i måltidet som fællesskab? Er det et fysiologisk fænomen, der har fokus på smagsløg og sanseindtryk og -udtryk? Drejer det sig om sundhed og smagsopdragelse, som bidrager til at børn får smag for sunde og ikke usunde madvarer? Eller er smag et etisk fænomen, hvor man har smag for det gode og ansvarlige liv og derfor vælger madvarer, der er produceret under hensyn til bæredygtighed og acceptable produktionsforhold?
Vores svar er, at smag er alle fire dele, og at smagsdidaktik derfor er en lære om, hvordan man underviser i smag på en sådan måde, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder i relation til alle fire dimensioner. Derfor er artiklen opdelt i to hoveddele. I den ene del præsenterer vi en smagssystematik, dvs. en systematisk opdeling i de fire hovedkategorier, som vi skitserede ovenfor. Denne del besvarer ”hvad-spørgsmålet”: Hvad underviser man i, når man underviser i smag og med smag? I den anden del præsenterer vi en smagsdidaktik. Denne del besvarer ”hvordan-spørgsmålet”: Hvordan underviser man på en sådan måde, så eleverne udvikler kundskaber og færdigheder i henseende til de fire smagskategorier, som vi har skitseret?
Originalsprog | Dansk |
---|---|
Titel | Perspektiver på smag |
Redaktører | Jonatan Leer, Liselotte Hedegaard |
Udgivelsessted | Odense |
Forlag | Syddansk Universitet |
Publikationsdato | 22 nov. 2017 |
Sider | 109-130 |
ISBN (Trykt) | 978-87-93551-00-8 |
ISBN (Elektronisk) | 978-87-93551-01-5 |
Status | Udgivet - 22 nov. 2017 |
Navn | Smag - skriftserie om smag |
---|---|
Nummer | 6 |
Emneord
- Smagsdidaktik
- Reflektionsteori
- Smagspædagogik
- Undervisning
- Læring
- Systemteori
-
Madmæssig mangfoldighed i Madkundskab
Wistoft, K. (PI), Pless, M. (PI), Frerks, C. G. (PI), Hansen, S. T. (PI), Damsgård, C. (PI), Vial, M. (PI) & Carlsen, H. B. (PI)
01/02/2021 → 31/12/2021
Projekter: Projekt › Forskning
Fil -
SfL 2.0: Smag for Livet - med smagen som brobygger
Wistoft, K. (Projektleder), Mouritsen, O. G. (Projektleder), Hedegaard, L.-L. (Projektleder), Sørensen, S. (Projektleder), Schneider, M. (Projektkoordinator), Højgaard Christensen, J. (Deltager), Stovgaard, M. (Deltager), Thrane, C. (Deltager) & Brahe, T. (Deltager)
01/07/2018 → 30/06/2021
Projekter: Projekt › Forskning
Fil -
BSL: Børn Smag Læring
Wistoft, K. (Deltager) & Leer, J. (Deltager)
15/08/2014 → 31/05/2016
Projekter: Projekt › Forskning
Publikation
-
Seven dimensions of taste: taste in a sociological and educational perspective
Wistoft, K. & Qvortrup, L., 2021, Gastronomy and food science. Galanakis, C. (red.). Amsterdam: Elsevier, s. 227-251 24 s.Bidragets oversatte titel :Syv smagsdimensioner: Havd er smag og hvordan kan vi undervise i smag Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceeding › Bidrag til bog/antologi › Forskning › peer review
-
Smagen af vildt: jagt, undervisning og tilberedning
Wistoft, K., Thrane, C. & Henrichsen, P., feb. 2021, Odense: Smag for Livets Forlag. 85 s. (Smag - skriftserie om smag; Nr. 12, Bind 2021).Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapport › Bog › Formidling
Åben adgang -
Bæredygtighed og 'den moralske smag'
Wistoft, K., 2020.Publikation: Konferencebidrag › Konferenceabstrakt til konference › Forskning › peer review
Aktiviteter
-
Faglærer seminar i Smag for Livet
Wistoft, K. (Deltager)
15 nov. 2019Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typer › Deltagelse i eller organisering af workshop, seminar eller kursus
-
Madkundskab er i forandring
Wistoft, K. (Deltager)
8 maj 2019Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typer › Deltagelse i eller organisering af workshop, seminar eller kursus
Fil -
Akademi for Madkundskabsdidaktik
Wistoft, K. (Arrangør), Thrane, C. (Taler), Stovgaard, M. (Taler) & Christensen, J. (Taler)
30 apr. 2019Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typer › Deltagelse i eller organisering af workshop, seminar eller kursus
Fil
Presse/Medier
-
Eksperters opsang til forældre: I kontrollerer jeres børns spisevaner for meget
Wistoft, K.
27/07/2020
1 Mediebidrag
Presse/medie
-
-