Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Healthcare utilization of bereaved relatives of patients who died from cancer. A national population-based study

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Tidligere studier har påpeget, at tabet af en nærtstående kan medføre øget forbrug af sundheds-ydelser i perioden med sorg. Der vides imidlertid ikke meget om sammenhængen mellem sorg og forbrug af sundhedsydelser. Denne viden ville eventuelt ville kunne bistå i planlægningen af sundhedsydelser efter tabet af en nærtstående. Formålet med dette studie var at beskrive mønstre i forbrug af sundhedsydelser efter tabet af en ægtefælle til cancersygdom.

Studiet blev udført som et populationsbaseret registerstudie, hvor 6659 mennesker, der i 2005 mistede en ægtefælle til kræft, blev fulgt i sundhedsregistrene 2 år op til tabet og 2 år efter tabet for at beskrive eventuelle ændringer i de sundhedsydelser, de trak på. Til sammenligning fulgtes en kontrolgruppe, som var 10 gange så stor og sammenlignelig i alder og køn.

Der blev kigget på såvel de sørgendes brug af egen læge, vagtlæge, praktiserende psykiater og praktiserende psykolog, indlæggelser på sygehus og udskrivelsen af psykofarmaka. På alle parametre steg forbruget af sundhedsydelser omkring dødsfaldet, men allerede et år før dødsfaldet var forbruget forhøjet i forhold til kontrolgruppen, og i samtlige to år efter dødsfaldet var der øget træk på forskellige sundhedsydelser efter at have mistet en ægtefælle. Registerstudiet viste, at især indlæggelser på sygehus og udskrivelsen af psykofarmaka var markant forhøjet, men også kontakt til vagtlæge var øget med 20 % i forhold til kontrolgruppen.

Der har ikke tidligere været foretaget et populationsbaseret studie om forbrug af sundhedsydelser efter sorg, og fundene i dette studie vil kunne bistå i at finde ud af, hvem der har behov for et behandlingstilbud i en tid med sorg.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftPsycho-Oncology
Vol/bind22
Nummer5
Sider (fra-til)1152-1158
Antal sider7
ISSN1057-9249
DOI
StatusUdgivet - 2013

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 45918577