Genomics-Assisted Exploitation of Heterosis in Perennial Ryegrass (Lolium perenne L.)

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

  • Md. Shofiqul Islam, Danmark
Hybridsorter har i alle de arter, hvor det er muligt at udvikle systemer til produktion af hybridfrø ført til en dramatisk forbedring af vigtige egenskaber som udbytte, robusthed og sygdomsresistens. Hybridsorter har derfor i mange arter som f.eks. Sorghum, Sukkerroer, Solsikke, Rug og Raps erstattet sorter baseret på traditionel forædling.
De relative forædlingsfremskridt i konventionelle Rajgræs populationssorter er lave. Eksempelvis viser tallene fra tyske sortsforsøg en udbyttefremgang på 0,27 % per år indenfor de sidste 30 år. Som eksempel på typiske krydsningsfrodighedseffekter ligger udbyttet af hybridsorter i Rug – som forædlingsteknisk ligner Rajgræs meget – i dag 10-15 % over de traditionelle populationssorter. Forventningen er derfor at en tilsvarende krydsningsfrodighedseffekt eksisterer i Rajgræs, og at denne på sigt kan udnyttes til at udvikle hybridsorter med forbedret udbytte.

En række genetiske problemer vedrørende cytoplasmatisk han-sterilitet og selv-inkompatibilitet i Rajgræs skal imidlertid først løses. Md. Shofiqul Islam har i forbindelse med sine Ph.d.-studier arbejdet med de novo assembly, annotering og komparative analyser af fire mitokondriegenomer med henblik på at identificere kandidatgener, der er ansvarlige for cytoplasmatisk han-sterilitet i Rajgræs.

OriginalsprogEngelsk
ForlagAarhus University, Science and Technology
Antal sider221
Rekvirerende organGraduate School of Science and Technology
StatusUdgivet - 15 feb. 2013

Note vedr. afhandling

PhD defence 15.02.2013

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 51497997