Gammelt had eller nutidskonflikter? Et moyenne durée-perspektiv på aktuelle sekteriske konflikter

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Standard

Gammelt had eller nutidskonflikter? Et moyenne durée-perspektiv på aktuelle sekteriske konflikter. / Riexinger, Martin Thomas.

I: Tidsskrift for Islamforskning, Bind 13, Nr. 1, 29.01.2019, s. 87-111.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Harvard

APA

CBE

MLA

Vancouver

Author

Bibtex

@article{4338414342114853a39ff337d82483ff,
title = "Gammelt had eller nutidskonflikter?: Et moyenne dur{\'e}e-perspektiv p{\aa} aktuelle sekteriske konflikter",
abstract = "Som det ofte er blevet p{\aa}peget, har forklaringer p{\aa} de nuv{\ae}rende sekteriske konflikter i Mellem{\o}sten v{\ae}ret pr{\ae}get af to forskellige tilgange, den instrumentalistiske og den primordialistiske. Det primordialistiske fokus p{\aa} religion giver emiske forklaringer af sekteriske konflikter baseret p{\aa} doktrin{\ae}re og rituelle forskelle, men f{\o}rst og fremmest sp{\o}rgsm{\aa}let om Muhammads legitime efterf{\o}lgere. Som konsekvens er slaget ved Kerbela blevet betragtet som den afg{\o}rende begivenhed i islamisk historie, der kan forklare de nuv{\ae}rende konflikter. Instrumentalistiske analyser indskr{\ae}nker deres fokus til kendsgerninger i en ramme af f{\aa} {\aa}r, eller f{\aa} {\aa}rtier. For at overvinde mods{\ae}tningen mellem disse to positioner ret-ter denne artikel fokus p{\aa} et mellemliggende tidsniveau, som indtil videre ikke har v{\ae}ret begrebsliggjort og derfor ikke har v{\ae}ret et centralt emne i debatten om sekterisme. dgangspunktet er den franske {\o}konomihistoriker Fernand Braudels opdeling af historiske processer i tre forskellige tidsperioder: longue dur{\'e}e (langvarige udviklinger, som skaber grundl{\ae}ggende strukurer), conjoncture/moyenne dur{\'e}e (mellemlange udviklinger) og {\'e}venements (kortvarige processer, som f{\o}rer til enkelte begivenheder). Artiklen her fokuserer p{\aa} moyenne dur{\'e}e som forklaringsramme for de nuv{\ae}rende sekteriske konflikter i Irak, Syrien og Bahrain.",
keywords = "sunni islam, shiisme, sekterisme, moyenne dur{\'e}e, Syrian, Irak, Bahrain",
author = "Riexinger, {Martin Thomas}",
note = "Temanummer: Sekterisme f{\o}r, under og efter de arabiske revolter; Sekterisme f{\o}r, under og efter de arabiske revolter ; Conference date: 04-02-2019 Through 04-02-2019",
year = "2019",
month = jan,
day = "29",
doi = "10.7146/tifo.v13i1.112227",
language = "Dansk",
volume = "13",
pages = "87--111",
journal = "Tidsskrift for Islamforskning",
issn = "1901-9580",
publisher = "Forum for islamforskning",
number = "1",
url = "http://icsru.au.dk/arrangementer/vis/artikel/sekterisme-foer-under-og-efter-de-arabiske-revolter/",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Gammelt had eller nutidskonflikter?

T2 - Sekterisme før, under og efter de arabiske revolter

AU - Riexinger, Martin Thomas

N1 - Temanummer: Sekterisme før, under og efter de arabiske revolter

PY - 2019/1/29

Y1 - 2019/1/29

N2 - Som det ofte er blevet påpeget, har forklaringer på de nuværende sekteriske konflikter i Mellemøsten været præget af to forskellige tilgange, den instrumentalistiske og den primordialistiske. Det primordialistiske fokus på religion giver emiske forklaringer af sekteriske konflikter baseret på doktrinære og rituelle forskelle, men først og fremmest spørgsmålet om Muhammads legitime efterfølgere. Som konsekvens er slaget ved Kerbela blevet betragtet som den afgørende begivenhed i islamisk historie, der kan forklare de nuværende konflikter. Instrumentalistiske analyser indskrænker deres fokus til kendsgerninger i en ramme af få år, eller få årtier. For at overvinde modsætningen mellem disse to positioner ret-ter denne artikel fokus på et mellemliggende tidsniveau, som indtil videre ikke har været begrebsliggjort og derfor ikke har været et centralt emne i debatten om sekterisme. dgangspunktet er den franske økonomihistoriker Fernand Braudels opdeling af historiske processer i tre forskellige tidsperioder: longue durée (langvarige udviklinger, som skaber grundlæggende strukurer), conjoncture/moyenne durée (mellemlange udviklinger) og évenements (kortvarige processer, som fører til enkelte begivenheder). Artiklen her fokuserer på moyenne durée som forklaringsramme for de nuværende sekteriske konflikter i Irak, Syrien og Bahrain.

AB - Som det ofte er blevet påpeget, har forklaringer på de nuværende sekteriske konflikter i Mellemøsten været præget af to forskellige tilgange, den instrumentalistiske og den primordialistiske. Det primordialistiske fokus på religion giver emiske forklaringer af sekteriske konflikter baseret på doktrinære og rituelle forskelle, men først og fremmest spørgsmålet om Muhammads legitime efterfølgere. Som konsekvens er slaget ved Kerbela blevet betragtet som den afgørende begivenhed i islamisk historie, der kan forklare de nuværende konflikter. Instrumentalistiske analyser indskrænker deres fokus til kendsgerninger i en ramme af få år, eller få årtier. For at overvinde modsætningen mellem disse to positioner ret-ter denne artikel fokus på et mellemliggende tidsniveau, som indtil videre ikke har været begrebsliggjort og derfor ikke har været et centralt emne i debatten om sekterisme. dgangspunktet er den franske økonomihistoriker Fernand Braudels opdeling af historiske processer i tre forskellige tidsperioder: longue durée (langvarige udviklinger, som skaber grundlæggende strukurer), conjoncture/moyenne durée (mellemlange udviklinger) og évenements (kortvarige processer, som fører til enkelte begivenheder). Artiklen her fokuserer på moyenne durée som forklaringsramme for de nuværende sekteriske konflikter i Irak, Syrien og Bahrain.

KW - sunni islam

KW - shiisme

KW - sekterisme

KW - moyenne durée

KW - Syrian

KW - Irak

KW - Bahrain

U2 - 10.7146/tifo.v13i1.112227

DO - 10.7146/tifo.v13i1.112227

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 13

SP - 87

EP - 111

JO - Tidsskrift for Islamforskning

JF - Tidsskrift for Islamforskning

SN - 1901-9580

IS - 1

Y2 - 4 February 2019 through 4 February 2019

ER -