Juridisk Institut

Europæisk forsvarssamarbejde og det danske forsvarsforbehold: Udredning om udviklingen i EU og Europa på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område og betydningen for Danmark

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapport

  • Cecilie Felicia Stokholm Banke, Danish Institute for International Studies, Danmark
  • Christine Nissen, Danish Institute for International Studies, Danmark
  • Jakob Linnet Schmidt, Danish Institute for International Studies, Danmark
  • Mikkel Runge Olesen, Danish Institute for International Studies, Danmark
  • Hans Mouritzen, Danish Institute for International Studies, Danmark
  • Jon Rahbek-Clemmensen, Forsvarsakademiet, Danmark
  • Rasmus Brun Pedersen
  • Graham Butler
  • Louise Riis Andersen, Danish Institute for International Studies, Danmark
English title - European Defence Cooperation and the Danish Defence Opt-out: Investigation on developments in the EU and Europe in the field of security and defence policy and the importance for Denmark

Det globale sikkerhedsbillede har forandret sig substantielt i de seneste år. I EU er det sikkerheds- og forsvarspolitiske ligeledes genstand for en betydelig udvikling. På den baggrund anmodede den foregående regering i november 2018 Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) om at udrede udviklingen i EU på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område og dens betydning for Danmark. Den udredning er nu klar. Den bliver præsenteret for offentligheden ved at arrangement på DIIS fredag formiddag, ligesom der vil være mulighed for at høre mere om udredningens konklusioner ved et arrangement i Aarhus mandag d. 9. december.

Udredningen fremkommer med en række nye oplysninger og uafhængige analyser og vil bidrage til at højne vidensniveauet her i Danmark. Dermed kan den bidrage til en bredere debat i Danmark om, hvilken sikkerhedspolitisk udvikling vi ser i disse år i EU, Europa og verdenen.

Udredningen når frem til at:

- Forsvarsforbeholdet har i de seneste ti år fået sta­digt større konsekvenser i takt med, at det forsvarspolitiske samarbejde blandt de øvrige EU-lande er blevet styrket.

- ‘Prisen’ for forbeholdet – i form af tabt indflydelse på forhold af betydning for brede danske sikkerhedsinteresser og forsvarsindustrielle interesser – vil vokse i de kommende år, hvis de igangværende internationale udviklingstendenser fortsætter.

- Danmark kan ikke deltage i dele af det nye samarbejde, herunder forsvarssamarbejdet PESCO og kapacitetsudvikling inden for cybersikkerhed, hybride trusler og militær mobi­litet.

- Antallet af gråzoner, hvor der er tvivl om forsvarsforbeholdets gyldighed, er steget, hvilket har med­ført en indirekte udvidelse af forbeholdets rækkevidde.

Udredningen viser samtidig også at:

- Forbeholdet har ikke haft betydning for Danmarks territoriale sikkerhed, der fortsat varetages af og er forankret i NATO-samarbejdet.

- Danmark kan være med i dele af EU’s nye forsvarspolitiske tiltag, fordi de vedrører politikområder under Europa-Kommissionen, herunder især industri, forskning og transport.

- Forsvarsforbeholdet er ikke en hindring for, at Danmark uden for EU kan indgå i forsvarspolitisk samarbejde med centrale europæiske lande og ligesindede partnere.

Sikkerhedsbilledet i Europa – og i verden ­– er meget svært at forudsige i en tid, hvor mange positioner er i forandring. Udredningen opererer med fire forskellige scenarier for, hvordan fremtiden kan udvikle sig i perioden fra 2019-24 ­- og hvilken betydning det kan have for Danmarks sikkerhed.

Scenarierne, karakteren af det europæiske forsvarssamarbejde og konsekvenserne af det danske forsvarsforbehold udfoldes mere udførligt i udredningen.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedCopenhagen
ForlagDIIS - Danish Institute for International Studies
Antal sider108
ISBN (Trykt)9788776059859
ISBN (Elektronisk)9788776059866
Rekvirerende organUdringministeret (Ministry of Foreign Affairs of Denmark)
StatusUdgivet - 6 dec. 2019

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Aktiviteter

Projekter

ID: 172655095