Projekter pr. år
Abstract
Det globale sikkerhedsbillede har forandret sig substantielt i de seneste år. I EU er det sikkerheds- og forsvarspolitiske ligeledes genstand for en betydelig udvikling. På den baggrund anmodede den foregående regering i november 2018 Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) om at udrede udviklingen i EU på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område og dens betydning for Danmark. Den udredning er nu klar. Den bliver præsenteret for offentligheden ved at arrangement på DIIS fredag formiddag, ligesom der vil være mulighed for at høre mere om udredningens konklusioner ved et arrangement i Aarhus mandag d. 9. december.
Udredningen fremkommer med en række nye oplysninger og uafhængige analyser og vil bidrage til at højne vidensniveauet her i Danmark. Dermed kan den bidrage til en bredere debat i Danmark om, hvilken sikkerhedspolitisk udvikling vi ser i disse år i EU, Europa og verdenen.
Udredningen når frem til at:
- Forsvarsforbeholdet har i de seneste ti år fået stadigt større konsekvenser i takt med, at det forsvarspolitiske samarbejde blandt de øvrige EU-lande er blevet styrket.
- ‘Prisen’ for forbeholdet – i form af tabt indflydelse på forhold af betydning for brede danske sikkerhedsinteresser og forsvarsindustrielle interesser – vil vokse i de kommende år, hvis de igangværende internationale udviklingstendenser fortsætter.
- Danmark kan ikke deltage i dele af det nye samarbejde, herunder forsvarssamarbejdet PESCO og kapacitetsudvikling inden for cybersikkerhed, hybride trusler og militær mobilitet.
- Antallet af gråzoner, hvor der er tvivl om forsvarsforbeholdets gyldighed, er steget, hvilket har medført en indirekte udvidelse af forbeholdets rækkevidde.
Udredningen viser samtidig også at:
- Forbeholdet har ikke haft betydning for Danmarks territoriale sikkerhed, der fortsat varetages af og er forankret i NATO-samarbejdet.
- Danmark kan være med i dele af EU’s nye forsvarspolitiske tiltag, fordi de vedrører politikområder under Europa-Kommissionen, herunder især industri, forskning og transport.
- Forsvarsforbeholdet er ikke en hindring for, at Danmark uden for EU kan indgå i forsvarspolitisk samarbejde med centrale europæiske lande og ligesindede partnere.
Sikkerhedsbilledet i Europa – og i verden – er meget svært at forudsige i en tid, hvor mange positioner er i forandring. Udredningen opererer med fire forskellige scenarier for, hvordan fremtiden kan udvikle sig i perioden fra 2019-24 - og hvilken betydning det kan have for Danmarks sikkerhed.
Scenarierne, karakteren af det europæiske forsvarssamarbejde og konsekvenserne af det danske forsvarsforbehold udfoldes mere udførligt i udredningen.
Bidragets oversatte titel | European Defence Cooperation and the Danish Defence Opt-out: Investigation on developments in the EU and Europe in the field of security and defence policy and the importance for Denmark |
---|---|
Originalsprog | Dansk |
Udgivelsessted | Copenhagen |
---|---|
Forlag | DIIS - Danish Institute for International Studies |
Antal sider | 108 |
ISBN (Trykt) | 9788776059859 |
ISBN (Elektronisk) | 9788776059866 |
Rekvirerende organisation | Udringministeret (Ministry of Foreign Affairs of Denmark) |
Status | Udgivet - 6 dec. 2019 |
Fingeraftryk
Dyk ned i forskningsemnerne om 'Europæisk forsvarssamarbejde og det danske forsvarsforbehold: Udredning om udviklingen i EU og Europa på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område og betydningen for Danmark'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.Projekter
- 1 Afsluttet
-
Investigation on developments in the EU and Europe in the field of security and defense policy and the importance for Denmark (Udredning om udviklingen i EU og Europa på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område og betydningen for Danmark)
Banke, C. F. S. (CoPI), Nissen, C. (CoPI), Schmidt, J. L. (CoPI), Olesen, M. R. (CoPI), Mouritzen, H. (CoPI), Rahbek-Clemmensen, J. (CoPI), Pedersen, R. B. (CoPI), Butler, G. (CoPI) & Andersen, L. R. (CoPI)
15/11/2018 → 06/12/2019
Projekter: Projekt › Forskning
Publikation
- 1 Rapport
-
European defence cooperation and the Danish defence opt-out: report on the developments in the EU and Europe in the field of security and defence policy and their implications for Denmark
Nissen, C., Banke, C. F. S., Schmidt, J. L., Olesen, M. R., Mouritzen, H., Rahbek-Clemmensen, J., Pedersen, R. B., Butler, G. & Andersen, L. R., 23 apr. 2020, Copenhagen: DIIS - Danish Institute for International Studies. 108 s.Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapport › Rapport › Forskning › peer review
Åben adgang
Aktiviteter
- 2 Deltagelse i eller organisering af workshop, seminar eller kursus
-
Europæisk forsvarssamarbejde og det danske forsvarsforbehold
Butler, G. (Deltager) & Pedersen, R. B. (Deltager)
9 dec. 2019Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typer › Deltagelse i eller organisering af workshop, seminar eller kursus
-
Europæisk forsvarssamarbejde og det danske forsvarsforbehold
Pedersen, R. B. (Deltager) & Butler, G. (Deltager)
6 dec. 2019Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typer › Deltagelse i eller organisering af workshop, seminar eller kursus
Presse/Medier
-
Forsvarsboom i EU kan gå uden om Danmark
Pedersen, R. B. & Butler, G.
09/12/2019
1 element af Mediedækning
Presse/medie
-
Orientering: Debat: Skal vi afskaffe forsvarsforbeholdet?
Pedersen, R. B. & Butler, G.
08/12/2019
1 element af Mediedækning
Presse/medie
-
Forsvarsforbeholdet skal tages med forbehold
Pedersen, R. B. & Butler, G.
06/12/2019
1 element af Mediedækning
Presse/medie