Aarhus Universitets segl

Diagnoser som styringshybrider: diagnoserelaterede grupper i sundhedsvæsenet

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Standard

Diagnoser som styringshybrider: diagnoserelaterede grupper i sundhedsvæsenet. / Bossen, Claus; Danholt, Peter; Ubbesen, Morten Bonde.
I: Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, Bind 13, Nr. 25, 12.2016, s. 101-127.

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Harvard

APA

CBE

Bossen C, Danholt P, Ubbesen MB. 2016. Diagnoser som styringshybrider: diagnoserelaterede grupper i sundhedsvæsenet. Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund. 13(25):101-127.

MLA

Bossen, Claus, Peter Danholt og Morten Bonde Ubbesen. "Diagnoser som styringshybrider: diagnoserelaterede grupper i sundhedsvæsenet". Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund. 2016, 13(25). 101-127.

Vancouver

Bossen C, Danholt P, Ubbesen MB. Diagnoser som styringshybrider: diagnoserelaterede grupper i sundhedsvæsenet. Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund. 2016 dec.;13(25):101-127.

Author

Bossen, Claus ; Danholt, Peter ; Ubbesen, Morten Bonde. / Diagnoser som styringshybrider : diagnoserelaterede grupper i sundhedsvæsenet. I: Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund. 2016 ; Bind 13, Nr. 25. s. 101-127.

Bibtex

@article{328cb3f5ee3c4c26b42de15a16ade49c,
title = "Diagnoser som styringshybrider: diagnoserelaterede grupper i sundhedsv{\ae}senet",
abstract = "Denne artikel viser, hvordan diagnoser indg{\aa}r som centrale komponenter i en styrings-infrastruktur p{\aa} sundhedsomr{\aa}det. Herved opn{\aa}s en forst{\aa}else af diagnoser som {\textquoteright}styrings-hybrider{\textquoteright}, som p{\aa} en og samme tid betegner patienters lidelser og deres regnskabsm{\ae}ssige v{\ae}rdi i systemer af Diagnose-Relaterede Grupper (DRG). DRG er et internationalt udbredt system til at knytte patienter og deres behandlingsomkostninger sammen i faste kategorier med henblik p{\aa} at m{\aa}le hospitalers produktivitet. Med afs{\ae}t i Science-Technology-Studies (STS)-feltet analyserer artiklen, hvorledes diagnoser overskrider deres kliniske funktioner, og transformeres til DRG i en styrings-infrastruktur, der forbinder stat, regioner og hospitalsafdelinger. Form{\aa}let er at bidrage til en forst{\aa}else af diagnosers rolle som infrastrukturerende og s{\aa}ledes som b{\aa}de dele af en infrastruktur og som performative elementer med v{\ae}sentlige samfundsm{\ae}ssige betydninger og funktioner. Artiklen pr{\ae}senterer analyser af (i) hvorledes diagnoser spiller en central rolle i et historisk skifte i magtforholdet mellem l{\ae}gefaglige og stat, (ii) hvordan behandlingen af diagnoser med DRG bliver et administrativt anliggende, der kr{\ae}ver nye s{\ae}rskilte kompetencer og funktioner, (iii) hvordan diagnoser som grundkomponenter i DRG muligg{\o}r finansieringsmodeller og forf{\o}lgelsen af en r{\ae}kke styringsm{\ae}ssige m{\aa}l, som f{\o}rhen ikke var mulige, og (iiii) hvordan DRG-systemet har afstedkommet kritik af dets effekter som incitaments-system. Endeligt reflekterer artiklen over, hvordan DRG-systemet alternativt kan anskues som en samfundsudviklende infrastruktur, idet det forsamler og skaber gensidigt involverende interaktioner imellem politiske, administrative og sundhedsprofessionelle dom{\ae}ner. En s{\aa}dan indsigt bidrager til en udvidet forst{\aa}else af infrastrukturers roller som akt{\o}rer snarere end blot redskaber i samfundet. ",
author = "Claus Bossen and Peter Danholt and Ubbesen, {Morten Bonde}",
year = "2016",
month = dec,
language = "Dansk",
volume = "13",
pages = "101--127",
journal = "Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund",
issn = "1604-3405",
publisher = "Medicinsk Antropologisk Forum",
number = "25",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Diagnoser som styringshybrider

T2 - diagnoserelaterede grupper i sundhedsvæsenet

AU - Bossen, Claus

AU - Danholt, Peter

AU - Ubbesen, Morten Bonde

PY - 2016/12

Y1 - 2016/12

N2 - Denne artikel viser, hvordan diagnoser indgår som centrale komponenter i en styrings-infrastruktur på sundhedsområdet. Herved opnås en forståelse af diagnoser som ’styrings-hybrider’, som på en og samme tid betegner patienters lidelser og deres regnskabsmæssige værdi i systemer af Diagnose-Relaterede Grupper (DRG). DRG er et internationalt udbredt system til at knytte patienter og deres behandlingsomkostninger sammen i faste kategorier med henblik på at måle hospitalers produktivitet. Med afsæt i Science-Technology-Studies (STS)-feltet analyserer artiklen, hvorledes diagnoser overskrider deres kliniske funktioner, og transformeres til DRG i en styrings-infrastruktur, der forbinder stat, regioner og hospitalsafdelinger. Formålet er at bidrage til en forståelse af diagnosers rolle som infrastrukturerende og således som både dele af en infrastruktur og som performative elementer med væsentlige samfundsmæssige betydninger og funktioner. Artiklen præsenterer analyser af (i) hvorledes diagnoser spiller en central rolle i et historisk skifte i magtforholdet mellem lægefaglige og stat, (ii) hvordan behandlingen af diagnoser med DRG bliver et administrativt anliggende, der kræver nye særskilte kompetencer og funktioner, (iii) hvordan diagnoser som grundkomponenter i DRG muliggør finansieringsmodeller og forfølgelsen af en række styringsmæssige mål, som førhen ikke var mulige, og (iiii) hvordan DRG-systemet har afstedkommet kritik af dets effekter som incitaments-system. Endeligt reflekterer artiklen over, hvordan DRG-systemet alternativt kan anskues som en samfundsudviklende infrastruktur, idet det forsamler og skaber gensidigt involverende interaktioner imellem politiske, administrative og sundhedsprofessionelle domæner. En sådan indsigt bidrager til en udvidet forståelse af infrastrukturers roller som aktører snarere end blot redskaber i samfundet.

AB - Denne artikel viser, hvordan diagnoser indgår som centrale komponenter i en styrings-infrastruktur på sundhedsområdet. Herved opnås en forståelse af diagnoser som ’styrings-hybrider’, som på en og samme tid betegner patienters lidelser og deres regnskabsmæssige værdi i systemer af Diagnose-Relaterede Grupper (DRG). DRG er et internationalt udbredt system til at knytte patienter og deres behandlingsomkostninger sammen i faste kategorier med henblik på at måle hospitalers produktivitet. Med afsæt i Science-Technology-Studies (STS)-feltet analyserer artiklen, hvorledes diagnoser overskrider deres kliniske funktioner, og transformeres til DRG i en styrings-infrastruktur, der forbinder stat, regioner og hospitalsafdelinger. Formålet er at bidrage til en forståelse af diagnosers rolle som infrastrukturerende og således som både dele af en infrastruktur og som performative elementer med væsentlige samfundsmæssige betydninger og funktioner. Artiklen præsenterer analyser af (i) hvorledes diagnoser spiller en central rolle i et historisk skifte i magtforholdet mellem lægefaglige og stat, (ii) hvordan behandlingen af diagnoser med DRG bliver et administrativt anliggende, der kræver nye særskilte kompetencer og funktioner, (iii) hvordan diagnoser som grundkomponenter i DRG muliggør finansieringsmodeller og forfølgelsen af en række styringsmæssige mål, som førhen ikke var mulige, og (iiii) hvordan DRG-systemet har afstedkommet kritik af dets effekter som incitaments-system. Endeligt reflekterer artiklen over, hvordan DRG-systemet alternativt kan anskues som en samfundsudviklende infrastruktur, idet det forsamler og skaber gensidigt involverende interaktioner imellem politiske, administrative og sundhedsprofessionelle domæner. En sådan indsigt bidrager til en udvidet forståelse af infrastrukturers roller som aktører snarere end blot redskaber i samfundet.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 13

SP - 101

EP - 127

JO - Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund

JF - Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund

SN - 1604-3405

IS - 25

ER -