Institut for Statskundskab

Det dydige samfund: Om dydernes rolle i etik og politik

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

  • Lasse Nielsen
Ethvert samfund udgøres af en forsamling af mennesker, som lever deres liv tæt op og ned ad hinanden. Et samfunds politik bestemmer rammerne for denne samleven, men dens karakter er etisk af natur. Det er derfor essentielt for vores forståelse af god politik, at vi en gang imellem rejser de mest centrale normative etiske spørgsmål, som ligger til grund for menneskers samleven. Såsom, hvad er det gode menneskelige liv? Og hvordan bør jeg handle overfor andre?
Det dydige samfund – dydernes rolle i etik og politik er den første danske bog, som rejser disse etiske spørgsmål, og som fører dens svar på dem helt frem til konkrete politiske indsigter. Bogen forsvarer en bestemt læsning af dydsetikken, som den fører tilbage til Aristoteles. På grundlaget af denne normative etiske position bygger den en moderne politisk teori op, som blandt andet involverer en moderat perfektionistisk opfattelse af retfærdighed, som kræver, at alle gives tilstrækkelige muligheder for at føre et vellykket menneskeligt liv.
Bogens centrale argument falder i tre trin. Først, at menneskers liv essentielt ligner hinanden, på en måde som begrunder nogle særegne etiske karaktertræk, som vi kan kalde dyder. Dernæst, at disse essentielle ligheder giver grundlag for at opstille universelle politiske principper. Endeligt, at disse universelle principper involverer, at alle har krav på tilstrækkeligheder muligheder for at opnå centrale menneskelige funktioner, herunder sundhed, uddannelse, socialt tilhørsforhold og politiske friheder. På baggrund af dette argument giver bogen sluttelig nogle kritiske normativ konklusioner på aktuelle politiske problemstillinger indenfor fordelingspolitik, sundhedspolitik, immigrationspolitik og uddannelse.
Bogen har relevans for enhver, som interesserer sig for etik, politisk teori, eller politik. Og den kan læses af akademikere, gymnasielærer og gymnasieelever på stort set alle niveauer.
OriginalsprogDansk
ForlagHans Reitzels Forlag
Antal sider188
ISBN (Trykt)9788741262895
StatusUdgivet - 8 apr. 2016
SerietitelStatskundskab
Nummer13

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 96314758