Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceeding › Konferencebidrag i proceedings › Forskning › peer review
Dansk sætningsstruktur – et generativt vs. et Diderichsen-perspektiv. / Vikner, Sten.
15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog. red. / Inger Schoonderbeek Hansen; Tina Thode Hougaard. Aarhus : Nordisk, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet, 2015. s. 429-450 (MUDS - Møde om Udforskningen af Dansk Sprog, Bind 15).Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceeding › Konferencebidrag i proceedings › Forskning › peer review
}
TY - GEN
T1 - Dansk sætningsstruktur – et generativt vs. et Diderichsen-perspektiv
AU - Vikner, Sten
PY - 2015
Y1 - 2015
N2 - Til analyse af strukturen i danske sætninger foreslår Diderichsen (1946:186) to sætningsskemaer, som senere også er blevet anvendt af mange andre, tildels i modificeret form. Ifølge Diderichsens (1946) hovedsætningsskema består en dansk hovedsætning af tre felter som igen består af tilsammen syv pladser. I en generativ struktur er der langt flere underinddelinger end der er felter og pladser hos Diderichsen (1946), og jeg vil forsøge at vise at dette er en fordel snarere end det modsatte, idet jeg mener der er brug for flere og andre underinddelinger (eller flere og andre felter/pladser) end dem Diderichsens analyse kan tilbyde. En anden forskel er at den generative tilgang bruger den samme struktur til at analysere både hoved- og bisætninger, hvorimod Diderichsen (1946:186) har to forskellige strukturer (sætnings¬skemaer). Udover disse forskelle vil jeg også diskutere nogle ligheder mellem de to tilgange, nemlig Diderichsens skelnen mellem topologi og syntaks, Diderichsens tre overordnede felter og hvad de svarer til i den generative analyse, og endelig også ideen om at konstituenter kan flytte fra et sted i sætningsstrukturen til et andet.
AB - Til analyse af strukturen i danske sætninger foreslår Diderichsen (1946:186) to sætningsskemaer, som senere også er blevet anvendt af mange andre, tildels i modificeret form. Ifølge Diderichsens (1946) hovedsætningsskema består en dansk hovedsætning af tre felter som igen består af tilsammen syv pladser. I en generativ struktur er der langt flere underinddelinger end der er felter og pladser hos Diderichsen (1946), og jeg vil forsøge at vise at dette er en fordel snarere end det modsatte, idet jeg mener der er brug for flere og andre underinddelinger (eller flere og andre felter/pladser) end dem Diderichsens analyse kan tilbyde. En anden forskel er at den generative tilgang bruger den samme struktur til at analysere både hoved- og bisætninger, hvorimod Diderichsen (1946:186) har to forskellige strukturer (sætnings¬skemaer). Udover disse forskelle vil jeg også diskutere nogle ligheder mellem de to tilgange, nemlig Diderichsens skelnen mellem topologi og syntaks, Diderichsens tre overordnede felter og hvad de svarer til i den generative analyse, og endelig også ideen om at konstituenter kan flytte fra et sted i sætningsstrukturen til et andet.
UR - http://muds.dk/rapporter/MUDS_15.pdf
M3 - Konferencebidrag i proceedings
SN - 978-87-91134-01-2
T3 - MUDS - Møde om Udforskningen af Dansk Sprog
SP - 429
EP - 450
BT - 15. Møde om Udforskningen af Dansk Sprog
A2 - Hansen, Inger Schoonderbeek
A2 - Hougaard, Tina Thode
PB - Nordisk, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet
CY - Aarhus
Y2 - 9 October 2014 through 10 October 2014
ER -