Current organisation of follow-up does not meet cancer patients' needs

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

  • Cecilie Sperling, Danmark
  • Mette Sandager, Danmark
  • Henry Jensen
  • Janne Lehmann Knudsen, Danmark
Det stigende antal kræftpatienter i Danmark betyder, at et øget antal patienter er i kontrolforløb. Effekten på overlevelsen er uklar, mens udenlandske studier har vist, at mange traditionelle kontrolforløb ikke tilgode¬ser patienternes behov. Det diskuteres løbende, hvordan kontrolforløbene for danske kræft-patienter fremover skal organiseres, men der mangler viden om danske kræftpatienters behov, og hvorvidt disse tilgodeses i kontrolforløb.
Denne artikel undersøger danske kræftpatienters selvrapporterede behov for støtte i forbindelse med fysiske og emotionelle problemer i kontrolforløbsperioden. Derudover identificeres faktorer, som var associeret med disse behov og eventuelle ikke tilgodesete behov.
Resultaterne viser, at 63,2 % af patienterne vurderede, at de havde brug for støtte til fysiske pro¬blemer, hvoraf 51,6 % rapporterede, at de ikke fik opfyldt deres behov for støtte. I alt rapporterede 58,6 % af patienterne at de havde brug for støtte til emotionelle problemer, hvoraf 61,1 % ikke fik opfyldt dette behov.
Yngre patienter og patienter med flere samtidige diagnoser (komorbiditet) rapporterede hyppigere behov for støtte og uopfyldte behov end andre patientgrupper. Undersøgelsen viser samtidig, at hverken behandlingskompleksiteten eller afviklingsstedet (sygehus eller almen praksis) var associeret med forekomsten af uopfyldte behov.
Studiet konkluderer, at de nuværende kontrolforløb ikke tilgodeser patienternes behov for støtte til fysiske og emotionelle problemer.
Undersøgelsen bygger på data fra Kræftens Bekæmpelses Barometerundersøgelse i 2012, hvor 6,914 førstegangskræftpatienter fra 2010 blev inviteret til at deltage og 4,401 (63,7 %) valgte at deltage.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftDanish Medical Bulletin (Online)
Vol/bind61
Nummer6
Sider (fra-til)A4855
ISSN1603-9629
StatusUdgivet - jun. 2014

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 78981942