Cellebaseret produktion af mælkebestanddele

Publikation: Bog/antologi/rapportRapportRådgivning

Abstract

Som en del af den grønne omstilling er der på verdensplan et betydeligt momentum for at finde nye strategier for produktion af mælk og kød. I denne vidensyntese præsenterer vi én af disse strategier, nemlig cellebaseret produktion af mælkebestanddele ved brug af to forskellige teknologier: Præcisionsfermentering og kultiveret mælk.
Vi beskriver hvordan teknologierne virker, og udlægger den nuværende forskning om dem og de muligheder og udfordringer, de kan have i forhold til fremtidig produktion af mælkebestanddele og deres anvendelse i fødevarer. For præcisionsfermentering præsenterer vi de seneste godt 30 års forskning i mikrobiel syntese af mælkeproteiner, og så ser vi på valg af værtsorganisme, og hvilken betydning dette valg har for anvendeligheden og omkostningerne af de mælkeproteiner, der produceres. For kultiveret mælk, som er et nyere forskningsområde, men baseret på tidligere viden omkring mælkekirtelcellers biologi, ser vi nærmere på de typer af systemer, der er testet, og deres respektive resultater. For begge områder redegør vi derudover for den industrielle aktivitet på områderne, der i høj grad er præget af startups, og vi diskuterer muligheder for effektiv ressourceudnyttelse i produktionen samt overvejelser om godkendelse af disse typer af fødevarer på det Europæiske marked.
OriginalsprogDansk
ForlagDCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
Antal sider39
ISBN (Trykt)978-87-94420-49-5
ISBN (Elektronisk)978-87-94420-50-1
Rekvirerende organisationFood and Biocluster Denmark
StatusUdgivet - okt. 2024
NavnDCA rapport
Nummer232
ISSN2245-1684

Citationsformater