Cancer suspicion in general practice, urgent referral and time to diagnosis: a population-based GP survey and registry study

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Dette studie undersøger, hvordan den alment praktiserende læge tolker patientens symptomer, lægens brug af kræftpakker − og hvordan disse to faktorer influerer det diagnostiske interval.

Hovedresultaterne viser, at praktiserende læger var involveret i udredningen af 73,5 % af incidente kræftpatienter, og at lægen vurderede symptomerne som ”alarm-symptomer” på kræft i 48,2 % af tilfældene. Lægen henviste direkte til kræftpakke hos 37,3 % af alle kræftpatienter og i 52,0 % af de tilfælde, hvor lægen vurderede patientens symptomer som ”alarm-symptomer”. Patienterne havde mindre sandsynlighed for at blive henvist til en kræftpakke, når den praktiserende læge vurderede symptomerne som ”uspecifikke” eller ”alvorlige, men ikke kræft” end patienter med ”alarm-symptomer”. Patienter med ”uspecifkke” symptomer havde et 34 dage længere median diagnostisk interval og et 72 dage længere diagnostisk interval ved 75 % percentilen end patienter med ”alarm-symptomer”. Symptomtolkningens indflydelse på det diagnostiske interval var ca. en faktor 2 i forhold til, om patienten blev henvist til kræftpakke eller ej.

Konklusionen var derfor, at praktiserende læger synes at mistænke kræft oftere, end de henviser til kræftpakker. Patienterne har mindre sandsynlighed for at blive henvist til en kræftpakke, når deres symptomer ikke bliver tolket af lægen som alarm-symptomer på kræft. I dette studie var lægens brug af kræftpakker en stærk prædiktor for længden af det diagnostiske interval, men lægens tolkning af symptomer havde cirka dobbelt så stor indflydelse på det diagnostiske interval som lægens brug af kræftpakker.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftB M C Cancer
Vol/bind14
Nummer1
Sider (fra-til)636
ISSN1471-2407
DOI
StatusUdgivet - 30 aug. 2014

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Aktiviteter

Projekter

ID: 81286867