Camera Movement in Narrative Cinema: Towards a Taxonomy of Functions

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

  59933 Downloads (Pure)

  Abstract

  Kamerabevægelse er et flygtigt virkemiddel, der ofte bliver overset af både publikum og forskere. Fra filmskabernes synspunkt er dette helt, som det skal være. Når man skal fortælle en historie, vil man nødigt have publikum til at fundere over, hvorfor billedrammen tilsyneladende bevæger sig i forhold til figurerne på lærredet. Samtidig er kamerabevægelse et af de virkemidler,  som udøver størst indflydelse på vores filmoplevelse, måske endda på vores opfattelse af denne som værende en filmoplevelse. Hele billedfeltet manipuleres som resultat af kamerabevægelser, og de tilbyder synspunkter, som kun er tilgengængelige i filmens univers.

  Afhandlingen bevæger sig i en zoombevægelse henimod spørgsmålet om, hvilke funktionelle strategier, der ligger til grund for kamerabevægelse. Første del afdækker, hvordan filmskabere, kritikere, historikere og teoretikere har forklaret, analyseret, fortolket eller på anden måde redegjort for kamerabevægelse. Anden del kortlægger kamerabevægelsens historie og beskriver fremtrædende tendenser og varige normer i forhold til æstetiske og fortællemæssige funktioner. I den sidste sektion lanceres en funktionstaksonomi, som kortlægger kamerabevægelsers funktioner i den fortællende film. Taksonomien sættes i spil i et afsluttende analytisk kapitel, som illustrerer, hvorledes funktionerne overlapper og flyder ind i hinanden. Analyserne viser også, hvordan funktionsanalyse og stilfortolkning med fordel kan samtænkes.

  OriginalsprogEngelsk
  UdgivelsesstedAarhus Universitet
  Vol/bind1
  Udgave1
  Antal sider326
  ISBN (Trykt)87-92052-25-8
  StatusUdgivet - 2007

  Emneord

  • kamerabevægelse, stil, æstetik, filmteori, film

  Fingeraftryk

  Dyk ned i forskningsemnerne om 'Camera Movement in Narrative Cinema: Towards a Taxonomy of Functions'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

  Citationsformater