Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Belastet af arbejdet - Om udviklingen af svær arbejdsbelastning blandt alment praktiserende læger

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskning

Hver fjerde praktiserende læge er svært belastet af arbejdet. Mandlige læger ─ specielt de yngre ─ synes i højere grad end deres kvindelige kolleger at være belastet.

Ændringer i sundhedsvæsenet med udflytning af opgaver, lægemangel og flere borgere med kroniske lidelser har øget presset på praktiserende læger. Forskningsenheden gennemførte i 2012 en spørgeskemaundersøgelse for at undersøge lægernes oplevelse af deres arbejde. Artiklen ser på udviklingen af arbejdsbelastningen blandt praktiserende læger i det tidligere Århus Amt i perioden 2004-2012.

Tidligere studier har vist, at svær arbejdsbelastning kan have alvorlige konsekvenser for lægerne, fx tidlig pensionsalder, alkohol- eller medicinmisbrug og øget selvmordsrisiko. Tidligere studier peger også på, at udbrændte læger er mindre effektive, laver flere fejl og bruger mindre tid på patienterne og på forebyggelse.

Et vigtigt element i forebyggelsen af svær arbejds­belastning synes at være en forventningsafstemning mellem lægekollegaer i praksis­fællesskaber. Efteruddannelse kan også sikre, at lægerne føler sig bedre klædt på til at udføre arbejdet.

Svær arbejdsbelastning har ikke alene betydning for den enkelte læge og dennes familie. For patienten kan en udbrændt læge i værste fald betyde, at symptomer bliver overset, så sygdom opdages sent, og behandlingen måske bliver kompliceret.
OriginalsprogDansk
TidsskriftPracticus
Vol/bind37
Nummer214
Sider (fra-til)22-23
Antal sider2
ISSN0109-2235
StatusUdgivet - 18 feb. 2013

    Forskningsområder

  • Svær arbejdsbelastning (udbrændthed) , alment praktiserende læger

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 53276890