Art & Alchemy

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskning

  • Afdeling for Kunsthistorie
Blandt andet som følge af alkymiens forvisning fra de rationelle videnskabers parnas udgør samspillet mellem denne eksotiske videnskab og den visuelle kunst stadigvæk et overraskende forsømt forskningsområde.

Artikelsamlingen Art & Alchemy har imidlertid til hensigt at udfordre den stadig udbredte skepsis over for alymien som kilde for kunsten. Gennem en bred undersøgelse viser bogen, at senmiddelalderens og den tidligt moderne kulturs kosmologier på en række vigtige områder overlapper med alkymien. Set i dette lys behøver alkymien ikke at være en så esoterisk kilde for kunsten som ofte antaget.

Bogen strækker sig over tidsrummet fra middelalderen til det 20. århundrede og er opdelt i tre dele under overskrifterne 'Matter', 'Gender' og 'Collections'. Inden for denne ramme kaster tolv internationale forskere nyt lys over de mange måder, hvorpå kunst og alkymi kan vekselvirke.

De behandlede emner er eksempelvis alkymistiske ideer om transformation i 1400-tallets italienske landskabsmaleri, alkymistisk kønssymbolik i renæssance-, manieristisk og modernistisk kunst, 1600-tallets nederlandske portrætter af alkymister og alkymiens ambivalente status som fotografiets forløber. Derudover antyder et par case studies, at alkymien selv i 18-1900-tallet, hvor den var blevet erklæret forældet som videnskabeligt paradigme, alligevel overlevede i andre forklædninger.
OriginalsprogEngelsk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagMuseum Tusculanum
Antal sider297
ISBN (Trykt)978-87-635-0267-2
StatusUdgivet - 2006

    Forskningsområder

  • kunst alkymi

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 3205636