Aiming for the ordinary: Exploring everyday life experiences og bodily sensations and symptoms in the Danish middle class

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Dokumenter

Et tiltagende fokus på den centrale betydning af tidlig diagnostik af kræft, i forhold til at forbedre individuelle prognoser og kræftoverlevelse på nationalt niveau, har i Danmark medført et skift i tilgangen til sygdomsbekæmpelse mod en forstærket symptomorienteret håndtering af potentiel kræftsygdom. Dette betyder, at danskerne opfordres til at være opmærksomme på stadigt tidligere og mere vage kropslige tegn på potentiel kræft og søge læge ’i tide’. Bestræbelser på at bekæmpe kræft fylder, med biomedicinske konstruktioner som ’bevidsthed om kræft’ og ’alarmsymptomer på kræft’ samt den retrospektivt orienterede definition af livet før symptombaseret lægesøgning som ’patient intervallet’, stadigt mere i danskernes hverdagsliv og påvirker sandsynligvis, hvad der tæller som normale og unormale kropslige oplevelser.
De fleste studier af symptom oplevelse og lægesøgning inden for dette område er dog blevet udført retrospektivt blandt allerede diagnosticerede patienter. Vi ved derfor ikke meget om, hverken hvordan disse processer og foranderlige tilgange udspiller sig i hverdagslivet hos ikke cancerramte personer, eller hvordan symptomer i det hele taget opstår ud fra kulturelt betinget erfaring, organisering og artikulation af kropslige sensationer, samt hvordan beslutninger om lægesøgning etableres i denne kontekst.
Denne afhandling søger at udforske disse forhold fra et dansk middelklasseperspektiv og fokuserer først og fremmest på, hvordan sensationer tilskrives mening som symptomer, samt hvordan de opstår på et kontinuum mellem hvad der lokalt betragtes som normalt og unormalt. Overordnet argumenterer afhandlingen for, at anvendelsen af begreber som moralitet og potentialitet skaber værdifulde indsigter i relation til lægesøgningspraksis samt tilblivelse og håndtering af symptomer i hverdagslivet.
Afhandlingen er baseret på 18 måneders etnografisk feltarbejde i et dansk middelklasse-forstadskvarter. Dataindsamlingen benyttede sig af deltagerobservation, semi-strukturerede interviews og helbredsdagbøger. 18 nøgle-informanter blev fulgt med regelmæssige besøg, interviews og deltagerobservation i diverse hverdagsaktiviteter samt helbredsrelaterede aktiviteter.
Resultaterne er analyseret i tre videnskabelige artikler, som udgør hovedparten af de analytiske argumenter i afhandlingen.
OriginalsprogEngelsk
ForlagFaculty of Health, Aarhus University
Antal sider190
ISBN (Trykt)978-87-90004-49-1
StatusUdgivet - 5 sep. 2016

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Download-statistik

Ingen data tilgængelig

ID: 103547778