Aarhus Universitets segl

A Design Perspective on Force Feedback

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

Dokumenter

  • Anke van Oosterhout
Kraftfeedback stiller unikke muligheder til råde i en verden, der langsomt bevæger sig mod mere organiske og dynamiske interfaces, efterhånden som teknologi bliver vævet mere ind vores hverdag. Alligevel vides der ikke meget om, hvordan man bedst designer kraftfeedback, eller hvordan dets potentiale kan udnyttes til mere intuitive og rige interaktioner, der udnytter den haptiske sans (følesansen) fuldt ud. Denne afhandling har til formål at inspirere til videre udforskning af det haptiske designrum ved at bidrage med et designperspektiv på kraftfeedback:

Et designperspektiv på kraftfeedback designprocesser og redskaber til kraftfeedback - Denne afhandling præsenterer resultater fra en interview-undersøgelse med uddannede interaktionsdesignere, som har erfaring med udvikling af haptiske brugergrænseflader. Det resulterende indblik ind i designernes tilgang, samt de udfordringer og forhindringer, de møder, giver et nyt perspektiv på den haptiske designproces, som ikke tidligere er blevet adresseret. Indsigterne fra analysen af haptiske designprocesser er blevet anvendt i udviklingen af Feelix - et redskab til haptisk redigering, der muliggør skitsering og forfinelse af haptiske effekter. Feelix indeholder diverse funktioner, der adresserer udfordringer og forhindringer, som designere møder undervejs i processen. Denne afhandling præsenterer Feelix’ design samt evalueringen af redskabet gennem workshops og en longitudinel undersøgelse med forskere og studerende fra forskellige uddannelsesmæssge baggrunde fra to forskellige universiteter.

Et designperspektiv på design af kraftfeedback i relation til formskift - Kombinationen af den visuelle og den haptiske modalitet i formskiftende brugergrænseflader giver attraktive muligheder for aktiv kraftfeedback i formskiftende brugergrænseflader, som endnu ikke er blevet udforsket. Det arbejde, som præsenteres her, stiler mod at inspirere til videre udforskning af denne retning i det haptiske designrum ved at se på design af kraftfeedback i relation til formskift, samt ved at udgøre et udgangspunkt for yderligere udforskning af design af aktiv kraftfeedback gennem formskift.
OriginalsprogEngelsk
ForlagAarhus Universitet
Antal sider175
StatusUdgivet - mar. 2021

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Download-statistik

Ingen data tilgængelig

ID: 202323047