A cluster-randomised, parallel group, controlled intervention study of genetic prostate cancer risk assessment and use of PSA tests in general practice--the ProCaRis study: study protocol

Pia Kirkegaard, Peter Vedsted, Adrian Edwards, Morten Fenger-Grøn, Flemming Bro

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstract

PSA-testen er det bedste og mest anvendte værktøj til at opspore prostatacancer. Testen er dog behæftet med fejlkilder, som kan føre til overflødig udredning, diagnosticering og behandling. Ved udredning tages biopsier med risiko for behandlingskrævende infektion. Behandlingen for prostatacancer fører ofte til vandladningsproblemer og impotens, og den har ikke vist sig specielt effektiv i behandling af den aggressive prostatacancer.

Risikoen for overdiagnostik og overbehandling betyder, at PSA-testen ikke anvendes til generel screening for prostatakræft. Alligevel får mange patienter taget en PSA-test - ofte flere gange - måske fordi de ser sig selv som værende i særlig risiko. I ProCaRis-studiet får udvalgte praksis i Region Midtjylland mulighed for at tilbyde en genetisk risikovurdering for prostatakræft til patienter, som skal have en PSA-test. Den genetiske risikovurdering kan afgøre, om patienten er i normal risiko eller i forhøjet risiko for at få diagnosticeret prostatakræft. Rekvisition af den genetiske risikovurdering sker gennem et tillægsmodul i Webreq. Studiet undersøger om en genetisk risikovurdering kan målrette anvendelsen af PSA-tests. Formålet er at nedbringe antallet af gentagne normale PSA-tests hos patienter i normal risiko og at opspore højrisikopatienter, som skønnes at have gavn af systematisk screening.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftBMJ Open
Vol/bind3
Nummer3
ISSN2044-6055
DOI
StatusUdgivet - 2013

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'A cluster-randomised, parallel group, controlled intervention study of genetic prostate cancer risk assessment and use of PSA tests in general practice--the ProCaRis study: study protocol'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.
  • ProCaRis studiet

    Kirkegaard, P.

    01/02/2013 → …

    Projekter: ProjektForskning

Citationsformater