WasteSense - Vurdering af friskhed: Forudsigelse af holdbarhed og reduktion af madspild via høj præcisions perceptions kalibreret sensor teknologi

Projekter: ProjektForskning

Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Hvert år bliver mange mennesker over hele verden syge som følge af indtagelse af fødevarer og især fordærvede animalske fødevarer såsom kød og fisk. Dette har forståeligt nok resulteret i forsigtige krav til mærkning af sidste salgsdato og sidste udløbsdatomærkning.
Dette har dog resulteret i, at enorme mængder mad og cirka 92500 ton stadig spiseegent mad i Danmark, ender som madspild. Dette resulterer i enorme økonomiske og ressourcemæssige tab and forsinker desuden vores bæredygtige udvikling i en stigende konkurrencedrevet industi.
Spørgsmålet er så, hvad hvis man kunne bestemme og forudsige holdbarhed med en langt større præcision, hvilket kunne give anledning til mere præcise holdbarhedsanmærkninger, hvilket derfor ville kunne resultere i markant mindre madspild? I øjeblikket bestemmes holdbarhed primært på basis af bakterietælling, som er meget tidskrævende, eller hved hjælp af sensorisk evaluering, hvilket er præcist men ganske dyrt.
En mulighed for at måle fordærvelse i kød/fisk og kylling findes dog, hvor man i stedet måler på biogene aminer forårsaget af de forhøjede koncentrationer af bakterier. Eksempelvis er stoffet cadaverine påvist at være ganske prediktivt for frisked i denne type produkter. Dog beror nutidens detektionsmaskiner på kromatografi som er både pladskrævende og dyrt.
I dette projekt vil biogene aminer blive målt ved hjælp af meget specifikke integrerede nanosensorer som anvender forskellige sensorer (cantilever og plasmoic). Sensorerne er sensitivitets benchmarked op i mod både mikrobiologiske tests og objektive sensoriske metoder. Derudover er de testet for deres specificitet, deres størrelse og deres pris. The ultimative formål er selvfølgelig, at gøre det muligt præcist at bestemme holdbarhed via online målinger i produktionen, hvilket ville give anledning til et markant mindre madspild end hvad som er gældende i dag.

Finansiering: Danish Food Innovation, Regional Funds Project: Automations booster, Sino Danish Centre Food and Health Research Program
o Innovations Boost 2019: “Friskhedsmåling”
o Danish Food Innovation (Project period the year 2019, but it was extended to the end of 2020): “Friskhedsmålinger og bestemmelser af holdbarhed for kød og fisk”
o Danish Food Innovation (Project period the year 2020): ”Måling af kvalitet og modningsprocesser for kød og fisk”
o Future Food and Bio resource (FFBi) 2020-2021: ”Database til forudsigelse af holdbarhed for kød/fisk”


Samarbejdspartnere: University of Copenhagen, University of Southern Denmark, Technological Institute, Danish Crown, AmiNIC Aps
Kort titelWasteSense
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/201931/12/2020

ID: 149029800