Undersøge glykæmisk indeks og fysiologiske og mentale effekter af nyudviklede sodavandsalternativ med ideel makronæringsprofil til diabetikere og overvægtige

Projekter: ProjektForskning

Projektdetaljer

Beskrivelse

Projektet bygger på erfaring fra udviklingen af et foregående produkt, idet det er lykkes at skabe en drik med en hensigtsmæssig makronæringsprofil for den gængse forbruger. Ved at videreudvikle denne i samarbejde med diabeteseksperter er der udviklet et sodavandsalternativ med en ideel makronæringsprofil til diabetikere og overvægtige. Produktets fokus er særligt på lav men længerevarende kontrolleret glykæmisk påvirkning ved brug af innovative sakkarider og kostfibre, samt på insulinsensitivitet ved brug af seneste forskning indenfor fyto-næringsstoffer. Drikken skal udgøre et decideret sundt alternativ til energidrikkene. Endeligt ønskes den kliniske effekt af prototypen verificeres på en gruppe type 2 diabetes patienter.
Derfor er det af stor vigtighed for dette nyudviklet produkt, især for forbrugerne af ikke- høje kalorieholdige drikkevarer, at finde løsninger med den 'rigtige' uændret sødmeopfattelse og accept. Opfattelse og accept af sødme varierer mellem individer på grund af sensoriske og psykologiske faktorer og hjernens belønningssystemer. Undersøgelser har også vist at søde præferencer ofte er kulturel betinget [12-14]. Det primære mål af nærværende projektet er at undersøge de fysiologiske og mentale ændringer ved indtagelse af den nyudviklede drik med tilsat sødemidler og plantebaseret bioaktive forbindelser i forhold til traditionelle sukker sødet drikke produkter, ved at sammenligne glykæmisk påvirkning, mæthedsfornemmelse samt mentale opmærksomhed hos især type 2 diabetikere ved indtagelse af de 2 forskellige drikke.

Nøgleresultater

Glykæmisk index, akut ændringer af blodparametre
Kort titelClutch projektet
AkronymCLUTCH
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/10/202301/06/2024