Aarhus Universitets segl

Tidlig diagnostik af reumatoid artrit: Et restrospektivt kohortestudie

Projekter: ProjektForskning

Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Leddegigt (reumatoid artrit) er en hyppigt forekommende led sygdom med stor samfundsmæssig betydning med hensyn til sygelighed og behandlingsomkostninger.
Der er tiltagende fokus på tidlig leddegigt. imidlertid har man i flere studier demonstreret at knogleforandringer kan ses allerede inden patienterne får klinisk led hævelse. Mange igangværende studier undersøger effekten af behandling hos patienter, som har en betydelig risiko for at udvikle leddegigt, men som endnu ikke har led hævelser. Endnu tidligere identifikation af patienter forventes derfor at blive et afgørende led i udvikling af personlig medicin ved leddegigt i fremtiden.
I de senere år er der både nationalt og internationalt opstået tidlig gigt klinikker, hvor formålet er hurtigt at vurdere patienter med nyopståede led hævelse. Dette har bedret muligheden for at stille en tidlig diagnose, men danske opgørelser viser at tiden fra symptomdebut til udredning stadig er 3 måneder, hvis der skal være sikre led hævelser på henvisningstidspunktet.
Ultralyd har generelt vundet indpas i reumatologien, og har diagnostisk vist sig effektiv til især til at identificere patienter med normale blodprøver. Endnu har man ikke undersøgt en kombination af klinisk undersøgelse, ultralyd og røntgen ved patienter henvist med ledsmerter, men ikke led hævelser.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/11/201801/11/2020

ID: 137123763