Projekter pr. år
Projektdetaljer
Beskrivelse
Lægmandssprog
Smag er mere end det vi sanser med munden og de øvrige sanser. Smag er også velsmag, kærlig smag, sund smag, smag af bæredygtighed, religiøs smag og moderigtig smag. Men hvordan underviser vi i smag? Hvordan udvikler vi elevernes smagskompetencer og smagsmyndighed, dvs. evne og mod til at foretage begrundede smagsvalg og indgå i smagsfællesskaber? At besvare disse spørgsmål er ikke bare relevant i faget madkundskab, men også i et samfund, hvor smag (”mavefornemmelser”) spiller en voksende rolle i politik og forbrug og i de sociale medier.
Projektet bygger videre på en generel smagsdidaktik, dvs. teori om smagsdimensioner og smagsundervisning. Det besvarer to spørgsmål:
1. Hvordan kan vi undervise elever i folkeskolen om sundhed og bæredygtighed i faget madkundskab og i beslægtede fag?
2. Hvordan kan vi understøtte en tværfaglig tilgang til smagsundervisning i gymnasiet ud fra den kendsgerning, at smag appellerer til både naturvidenskab og kunst og litteratur?
Sideløbende med at disse to spørgsmål besvares i to empiriske, udviklingsorienterede delprojekter, hvor undervisere og praktikere fra folkeskole, gymnasium, fødevareuddannelser m.v. deltager, bruges resultaterne til at videreudvikle den generelle smagsdidaktik. Herigennem vil projektet både levere grundvidenskabelige og praksisrelevante resultater, som vil blive udbredt som monografier, videnskabelige artikler og praksisorienterede seminarer og populære artikler.
Status | Afkortet |
---|---|
Effektiv start/slut dato | 01/02/2019 → 01/02/2019 |
Emneord
- Smag
- Smagskompetence
- Smagsmyndighed
- Smagsdidaktik
- Smagsdimensioner
Fingerprint
-
TASTE Didactics - Food and Critical Thinking
Wistoft, K. (PI), Danneskiold-Samsøe, I. (Deltager) & Skovmand-Larsen, M. (Deltager)
01/08/2023 → 31/08/2027
Projekter: Projekt › Forskning
Fil -
Madmæssig mangfoldighed i Madkundskab
Wistoft, K. (PI), Pless, M. (PI), Frerks, C. G. (PI), Hansen, S. T. (PI), Damsgård, C. (PI), Vial, M. (PI) & Carlsen, H. B. (PI)
01/02/2021 → 31/12/2021
Projekter: Projekt › Forskning
Fil -
Kompetense for kvalitet i Mat og helse- videreutdanning for lærere
Wistoft, K. (PI)
01/12/2018 → 30/11/2020
Projekter: Projekt › Andet
-
Seven dimensions of taste: taste in a sociological and educational perspective
Wistoft, K. & Qvortrup, L., 2021, Gastronomy and food science. Galanakis, C. (red.). Amsterdam: Elsevier, s. 227-251 24 s.Bidragets oversatte titel :Syv smagsdimensioner: Havd er smag og hvordan kan vi undervise i smag Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/proceeding › Bidrag til bog/antologi › Forskning › peer review
-
Professor om manglende kostvejledning til veganske familier: Det er en falliterklæring, hvis ikke vi gør som vores nabolande.
Wistoft, K., 1 sep. 2020, I: Sundhedsmonitor.Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avis › Kommentar/debat/letter to the editor › Formidling
Åben adgang -
Børnemad - når smag overhaler sundhed
Wistoft, K., 28 apr. 2019, I: Politiken, kroniken.Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avis › Bidrag til avis - Kronik
Aktiviteter
-
TASTE Didactics
Wistoft, K. (Arrangør)
20 sep. 2023 → 21 sep. 2023Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typer › Deltagelse i eller organisering af workshop, seminar eller kursus
Fil -
The Eleventh International Conference on Food Studies
Wistoft, K. (Arrangør) & Qvortrup, L. (Arrangør)
28 okt. 2021 → 30 okt. 2021Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typer › Deltagelse i eller organisering af konference
Fil -
Taste in a sociological and didactic perspectiveSeven Dimensions of Taste
Wistoft, K. (Oplægsholder) & Qvortrup, L. (Oplægsholder)
28 okt. 2021Aktivitet: Præsentationer, medlemskaber, ansættelser, ejerskab og andre aktiviteter › Foredrag og mundtlige bidrag
Fil
Presse/medier
-
-
Eksperters opsang til forældre: I kontrollerer jeres børns spisevaner for meget
Wistoft, K.
27/07/2020
1 Mediebidrag
Presse/medie
-
Professor: Mellemmåltider er afgørende for unges koncentration
Wistoft, K.
09/09/2019
1 Mediebidrag
Presse/medie