SMIL-projektet

Projekter: ProjektForskning

  • Deptartment of Nutrition, Exercise and Sport, KU
  • Institut for Ingeniørvidenskab (AU-ENG)
Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Mellemkædede fedtsyrer (MCFAs) er bestemte fedtsyrer, der består af 8-12 kulstofatomer. MCFAs udgør 10% af fedtet i mælk4,12 og er vist at forbedre insulinfølsomhed6,9,26 og øge energiforbruget i mennesker. Grundet disse sundhedsfremmende effekter vil vi danne to gensidigt afhængige og støttende arbejdsgrupper (WP). I arbejdsgruppe 1 (WP1) vil vi på Aarhus Universitet (Institut for Fødevarer og Institutfor Ingeniørvidenskab) for første gang kombinere hhv. udvælgelse af bestemt råmælk, tørfraktionering og såkaldt ”short path”-destillering til at generere mælkefedtfraktioner med 2-3 gange større MCFA-indhold end almindelig mælk. Efter en karakterisering af denne nye MCFA-berigede mælk vil vi producere af den særegne mælk til brug for testning i mennesker. I WP2, vi vil på Københavns Universitet først undersøge mekanismerne hvormed forskellige MCFA forbedrer sundheden i gnavere og mennesker – heriblandt en evaluering af hvilke MCFA, der er mest effektive i at medføre sundhedsforbedringerne. Dette indledende arbejde vil 1) identificere hvilke MCFA som mælken i WP1 primært skal beriges med og 2) etablere biomarkører til at bestemme MCFA-drevne effekter. I en anden fase af projektet vil vi teste hvorvidt det nye MCFA-berigede mælkefedt (produceret iWP1) kan modvirke helkrops insulinfølsomhed induceret af overfodring med en fedtrig kost i mennesker. Samlet set vil vi kombinere moderne og banebrydende teknologi og biologi til at skabe et nyt mejeriprodukt,
som har potentiale til at blive et ernæringsmæssigt værktøj i en sund kost samt i kampen mod overvægt og type 2 diabetes.

Projektperioded: Maj 2021- April 2024
Finansiering: Arla Foods for Health
Samarbejdspartnere: Copenhagen University, Dept of Nutrition, Exercise and Sport. Arla Foods Amba. Arla Foods Ingredients


Deltagere: Maximillian Kleinert (PI) & Bente Kiens KU Dept of Nutrition, Exercise and Sport: Rikke Frydenberg og Lars Wiking AU FOOD: Zheng Guo AU ENG:
StatusIgangværende
Effektiv start/slut dato01/05/202130/04/2024

ID: 216814892