Aarhus Universitets segl

PROsthesis vs ACTive exercise program in patients with glenohumeral osteoarthritis eligible for shoulder arthroplasty: the ProAct multicenter, randomized controlled trial

Projekter: ProjektForskning

  • Fysioterapi- og Ergoterapiafdelingen, Aarhus Universitetshospital
  • Aalborg Universitet
  • Skulder- og Albuesektoren, Ortopædkirurgisk Afdeling E, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus
  • Tampere University
  • Central Finland Central Hospital
  • Tampereen Yliopisto
Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

A multicenter randomized controlled trial investigating the effectiveness of shoulder arthroplasty surgery compared to 12 weeks of physiotherapist supervised exercise on pain and physical function in patients with glenohumeral osteoarhtritis who are eligible for a shoulder arthroplasty.

Lægmandssprog

Baggrund: Slidgigt i skulderen er et stigende problem i vores tiltagende aldrende befolkning. Patienter med slidgigt i skulderleddet oplever smerter, stivhed og svaghed i skulderleddet. Svær slidgigt i skulderleddet behandles ofte med en skulderprotese. Der er over det sidste årti sket en markant stigning i antal patienter behandlet med skulderprotese. Det er problematisk, da effekten af behandling med skulderprotese ikke er blevet testet i et lodtrækningsforsøg mod træning eller anden ikke-operativ behandling.
Formål: At undersøge om skulderprotese giver et bedre resultat end fysioterapeut-vejledt træning hos patienter med slidgigt i skulderleddet, som er indstillet til en skulderproteseoperation.
Anvendelse og relevans: Dette er det første lodtrækningsforsøg, der undersøger effekten af henholdsvis skulderprotese og træning. Studiet kan bidrage med værdifuld viden for patienter, kirurger, fysioterapeuter og beslutningstagere. Derudover kan studiet sætte fokus på effekten af og fordele og ulemper ved operation og ved træning.
Kort titelThe ProAct trial
AkronymPROACT
StatusIgangværende
Effektiv start/slut dato01/03/202130/04/2024

ID: 211493456