Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Probiotiske bakteriers evne til at omsætte komplekse kulhydrater fra mælk

Projekter: ProjektForskning

  • Arla Foods Ingredients
  • Københavns Universitet
Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Mejeriprodukter indeholder både kulhydrater og bakterier, som siges at have gavnlige sundhedsfremmende effekter (hhv. prebiotika og probiotika). Til trods for et stigende forbrug, er de molekylære detaljer i indvirkningen af pre- og probiotika på tarmfloraen og den menneskelige organisme, mangelfulde.
Formålet med dette projekt er at opnå en bedre molekylær forståelse af probiotiske bakteriers omsætning af komplekse kulhydrater fra mejeriprodukter, samt undersøge eventuel interaktion med andre bakterier og effekten på tarmvævet.
Dette vil blive belyst ved opsætning af in vitro forsøg med mono- og co-kulturer for at undersøge de detaljerede interaktioner mellem bakterielle stammer. Der vil endvidere blive udviklet in vivo forsøg baseret på muse-modeller for at skabe et forenklet og defineret model system til undersøgelse af sammensætningen af tarmfloraen og effekten af at indtage pre- og probiotika. Analyserne baseres på NMR spektroskopi og NMR metabolomics som er en eksplorativ metode til at studere metabolit profiler i dynamiske systemer.
Finansiering: GSST, Arla Food Ingredients
Samarbejdspartnere: Arla Food Ingredients, Københavns Universitet
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/05/201630/04/2019

    Forskningsområder

  • probiotika, prebiotika, mejeriprodukter, molekylære interaktioner

Publikationer

ID: 129060799