Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

PRESIDE - Første trimester screening for svangerskabsforgiftning

Projekter: ProjektForskning

Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Screening for svangerskabsforgiftning i første trimester
Svangerskabsforgiftning eller præeklampsi er en alvorlig tilstand, som medfører øget risiko for graviditetetskomplikationer såsom forhøjet blodtryk og påvirket nyrefunktion. Desuden kan svangerskabsforgiftning føre til væksthæmning og for tidlig fødsel af fosteret.

Svangerskabsforgiftning forekommer hos op til 5 % af gravide, og hvert år får omkring 1500 gravide kvinder konstateret svangerskabsforgiftning i Danmark.

Nyere internationale studier tyder på, at det er muligt at forudse mere end 80 % af tilfældene af svær svangerskabsforgiftning allerede i første trimester ved at kombinere oplysninger om kvindens sygehistorie med blodtryksmåling, flowmåling i livmoderens kar og måling af biokemiske markører.

Vi ønsker derfor at undersøge, om den foreslåede screeningsmetode kan anvendes blandt danske gravide. Hvis det viser sig, at screeningen virker, vil gravide med høj risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning kunne sættes i behandling med forebyggende medicin, hvorved de undgår at blive syge. Det er vigtigt, at opsporingen finder sted tidligt i graviditeten, ellers vil den forebyggende medicin ikke have effekt.

De gravide, som deltager i undersøgelsen, vil få målt blodtryk og få taget en ekstra blodprøve, når de kommer til skanning i første trimester. I forbindelse med ultralydsskanning af fosteret, suppleres undersøgelsen med ultralydsskanning af blodkarrene til livmoderen.

I projektet indgår kvinder, som kommer til første trimester skanning på udvalgte dage, og som afgiver informeret samtykke til deltagelse.

Projektet er et samarbejde mellem Rigshospitalet, Herlev Hospital, Hvidovre Hospital, Nordsjællands Hospital, Odense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital (Skejby).
Kort titel Første trimester screening for svangerskabsforgiftning
AkronymPRESIDE
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/202001/06/2021

ID: 207959861