Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

OmniSaM - En multimodal mæthedsmatrix baseret teknologi til udredning af føde- og drikkevares mæthedsværdi

Projekter: ProjektForskning

  • Arla Food Ingredients, Dairy Health and Nutrition Excellence Center
  • Danish Research Centre for Magnetic Resonance, Copenhagen University Hospital Hvidovre, Hvidovre, Denmark
  • Department of Endocrinology and Internal Medicine, Aarhus University Hospital, Denmark.
  • Copenhagen University Hospital, Hvidovre
Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Projektets hovedmål er at bevise, at der kan udvikles en multimodal mæthedsmatrix, som forudsiger fremtidig energiindtag og har højere prædikativ værdi end eksisterende metoder til måling af mæthed. Baggrund: Som i led i forebyggelse af overvægt og fedme, har fødevareindustrier og folkesundhedsprogrammer længe haft en ambition om at udbrede føde- og drikkevarer med høj mæthedsværdi. Fødevarer der mætter hurtigere og længere er ønskelige, for at forbrugere kan kontrollere deres energiindtag. Den altoverskyggende hindring i udviklingen af sådanne fødevarer ligger i metoden til måling af mæthed. Nuværende metoder har svag prædikativ værdi, kan ofte ikke replikeres og er endnu ikke valideret med hensyn til energiforbrug i hverdagen.Metode: OmniSaM foreslås som en metode som inkorporerer dynamikker fra det fulde spektrum af modaliteter involveret i mæthed; hjernen, blodet, perception og adfærd. Med matrixen udviklet, vil den blive skaleret ned til en minimal form velegnet til industriel anvendelse. I OmniSaM har vi samlet en unikt team af forskere med erfaring indenfor sensorisk, endokrinologi og neurovidenskab med adgang til de mest avancerede faciliteter i Danmark.Finansiering: Arla Dairy Health and Nutrition Excellence Center Samarbejdspartnere: Danish Research Centre for Magnetic Resonance - Copenhagen University Hospital, Department of Endocrinology and Internal Medicine - Aarhus University Hospital, Copenhagen University Hospital, Arla Food Ingredients, Arla Food Amba
AkronymOmniSaM
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/11/201631/10/2019

    Forskningsområder

  • satiating effects , foods, drinks

ID: 129057476