Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Økologiske proteinafgrøder - Nyt koncept for forbedret sundhed hos økologiske fravænningsgrise

Projekter: ProjektForskning

Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Projektets formål er at udvikle og afprøve fermenterede proteinprodukter produceret af økologisk sojaskrå, lupin, ært og hestebønner. Metoden baseres på anaerob mælkesyreforgæring af uønskede kulhydrater fra formalede frø under kontrolleret vandtilsætning, temperatur og tid.
Økologisk sojakage, lupin, ært og hestebønner samt kombinationer heraf podes med mælkesyrebakterier i 1-10 kg batches under anaerobe forhold og kontrollerede vand- og temperaturforhold. Der testes både med podning med bakterier for hver batch samt ved podning med allerede fermenteret kage/frø (surdejprincippet). Batches fermenteres over forskellig tid (dage) og ved forskellig vandtilsætning (20-40% TS) og temperatur (15-25 °C). De fermenterede batches analyseres som minimum for indhold af organiske syrer, pH, restsukker (mono-, di- og oligosaccharider), tørstof og protein. Derudover udføres relevante mikroorganismetællinger af ønskede og uønskede mikroorganismer.
De mest lovende kombinationer fermenteres i produktionsskala og der gennemføres kontrollerede testfodringer af økologiske fravænningsgrise med erkendte problemer Coliforme bakterier som ødemsyge samt og Lawsonia. Foderforbrug, tilvækst, diarré og generel sundhed og trivsel registreres.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/201231/12/2013

    Forskningsområder

  • økologi

ID: 128943329