Monitorering af seksuel adfærd blandt unge danskere samt identifikation af risikofaktorer for uønsket graviditet og seksuelt overførte infektioner.

    Projekter: ProjektForskning

    Projektdetaljer

    Beskrivelse

    Ansvarlig: Marianne J. Jørgensen



    Titel: Monitorering af seksuel adfærd blandt unge danskere samt identifikation af risikofaktorer for uønsket graviditet og seksuelt overførte infektioner.



    Baggrund:

    Undersøgelser tyder på en negativ udvikling i unge danskeres seksuelle adfærdsmønster udmålt dels på et stigende antal seksuelt overførte infektioner, dels på stigning i antallet af provokerede aborter blandt unge i Danmark. Den negative udvikling udgør både en høj risiko for de unges seksuelle sundhedstilstand og fører samtidig til store samfundsmæssige og økonomiske omkostninger.



    Der mangler evidensbaseret forskning vedrørende de detaljerede årsager til den negative udvikling, samt hvilke befolkningsgrupper inden for den danske ungdom, der er særligt udsatte.

    Forskningen er en forudsætning for målrettede forebyggelsesinterventioner til fremme af unges seksuelle sundhedstilstand, og som et led heri er der mangel på valide danske måleinstrumenter, der kan identificere risikogrupper, muliggøre iværksættelse af indsatsområder samt monitorere effekten over tid.



    Formål:

    Projektets formål er derfor at udvikle og validere et spørgeskema, der kan beskrive den seksuelle adfærd samt risikofaktorer for usikker sex blandt unge danskere i alderen 15 – 29 år med henblik på at udvikle, evaluere og monitorere målrettede interventioner, der forebygger konsekvenser af usikker sex.



    Projektets gennemførelse:

    Studiet gennemføres som to delstudier, hvor delstudie 1 består af et udviklings- og valideringsstudie, mens delstudie 2 gennemføres som et landsdækkende tværsnitsstudie blandt unge danskere.

    I delstudie 1 udvikles og valideres et web-baseret spørgeskema på en sådan måde, at der opnås et effektivt monitoreringsredskab, som kan beskrive unge danskeres seksuelle adfærd.

    I delstudie 2 gennemføres et landsdækkende deskriptivt og analytisk tværsnitsstudie. Her beskrives unge danskeres seksuelle adfærd – både generelt og opdelt på fem forskellige urbaniseringskategorier: Hovedstaden, større provinskommuner, mindre provinskommuner, landområder og udkantskommuner.

    Efterfølgende foretages en vurdering af sammenhængen mellem risikoadfærd for usikker sex og risikofaktorer indenfor livsstilsfaktorer (kost, rygning, alkohol og motion) samt psykosociale og psykologiske risikofaktorer, og der vil blive identificeret målgrupper med særligt behov for sundhedsfremmende interventioner.



    Resultater:

    Dataindsamling afsluttes i løbet af 2012, og resultater forventes publiceret i løbet af 2013.



    Perspektivering:

    Studiet bidrager med ny viden om unge danskeres seksuelle sundhed inklusiv sammenhængen mellem seksuel risikoadfærd, livstilsfaktorer og personlighedsfaktorer. Studiet identificerer derved en hidtil ukendt detaljeringsgrad af risikofaktorer for usikker sex, hvilket er essentielt for at kunne udvikle evidensbaserede og målrettede forebyggende interventionsinitiativer, der har til hensigt at forbedre unges seksuelle sundhedstilstand samt at forebygge seksuelt overførte infektioner og uønskede graviditeter.

    Forskergruppens ideer er endvidere udviklet på baggrund af internationale anbefalinger herunder European Center for Disease Control, (ECDC) i Stockholm, således at en fremtidig sammenligning af seksuel adfærd bliver mulig på tværs af landegrænser.



    Projektgruppe:

    Marianne J. Jørgensen, sygeplejerske, MPH, Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers, Skovlyvej 1, 8930 Randers NØ.



    Berit Andersen, overlæge, ph.d., lektor, leder af Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers, Skovlyvej 1, 8930 Randers NØ.



    Frede Olesen, Professor, praktiserende læge, dr.med., Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet, Bartholins Allé 2, 8000 Aarhus C.



    Helle Terkildsen Maindal, sygeplejerske, MPH, ph.d., post doc, Adeling for Almen Medicin, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, Bartholins Allé 2, 8000 Aarhus C.



    Kaj Aage Sparle Christensen, praktiserende læge, senior forsker, ph.d., lektor, Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet, Bartholins Allé 2, 8000 Aarhus C.



    Kontakt:

    Marianne J. Jørgensen

    E-mail: [email protected]

    Telefon: 89 42 60 78




    StatusAfsluttet
    Effektiv start/slut dato01/04/201131/03/2014

    Emneord

    • Unge
    • Seksuel sundhed
    • Seksuel adfærd
    • Usikker sex
    • Forebyggelse & monitorering

    Fingerprint

    Udforsk forskningsemnerne, som dette projekt berører. Disse etiketter er oprettet på grundlag af de underliggende bevillinger/legater. Sammen danner de et unikt fingerprint.