Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

MinimalSpild - Mindre blomsterspild fra gartneri til forbruger

Projekter: ProjektForskning

Se relationer på Aarhus Universitet

Beskrivelse

Formålene med projektet er at begrænse det nuværende spild i prydplanters værdikæde fra producent til forbruger, og at kunne dokumentere og garantere at danske prydplanters høje kvalitet bevares fra producenten og helt frem til modtageren. Disse tiltag forventes at betyde et reduceret ressourceinput per solgt enhed og en øget interesse for danske prydplanter både på de nuværende markeder, men også på nye markeder hvortil transporttiden er længere og mere krævende. Projektet vil først kortlægge blomsterspildet fra producent til forbruger og kvantificere årsagerne hertil. Derefter udvikles metoder og tekniske løsninger til:
• afhærdning af prydplanter sidst i produktionen
• bestemmelse af meget lave ethylenkoncentrationer under transport
• pakning af blomster i modificeret atmosfære
• fjernelse af ethylen og fugtighed fra luften under transport
• nemme løsninger til mindsket spild i detailhandlen
At kunne dokumentere og garantere et lavt spild og en høj kvalitet vil styrke hele den danske prydplantebranches position på et stærkt konkurrencepræget europæisk marked og betyde at producenterne kan opnå op til 20 % bedre dækningsgrad samtidigt med at grossister, transportører og producenter af tekniske løsninger kan udvide deres aktiviteter på nuværende og nye markeder.
Finansiering: GUDP og GAU
Samarbejdspartnere: Flora Dania (Danske Prydplanter), Gartneriet PKM A/S, Rosa Danica A/S, Gartneriet Thoruplund, Gartneriet SOGO Team, Alex Andersen Ølund, GASA BØG Denmark, FlexTexhnic ApS, Dansk klæberulleindustri, SKY-LIGHT A/S, Airvention, Planteskoleringen
AkronymMinimalSpild
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/201431/12/2017

Presse/medie

Publikationer

ID: 128996839